„Apaşii“ ungari descind în Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Naţionalul bucureştean va găzdui, pe 3 mai, un spectacol despre istoria recentă, produs de Teatrul Radnóti de la Budapesta. Maghiarii constrânşi să colaboreze cu sistemul dictatorial al lui Janos Kádar sunt protagoniştii unei creaţii scenice în care joacă Sándor Csányi, vedetă a cinematografiei ungare.

Toţi cei interesaţi de fenomenul artistic contemporan şi de istoria celei de-a doua jumătăţi a secolului XX pot vedea marţi, 3 mai, de la ora 20.00, la Sala Atelier a Teatrului Naţional „I.L.Caragiale" din Bucureşti, spectacolul „Apaşii", care face parte din repertoriul curent al teatrului budapestan Radnóti.

Producţia, apreciată în Ungaria, pune sub lupă o temă de actualitate în societatea maghiară: traumele miilor de oameni simpli, constrânşi să-şi toarne familia, prietenii şi colegii în timpul dictaturii lui Janos Kádar. Spectacolul, care va avea o singură reprezentaţie în Capitală, porneşte de la o formă originală de opoziţie faţă de dictatură, consemnată la începutul anilor '60 în Ungaria. Căutând mijloace de a evada din realitatea opresivă, mai mulţi tineri s-au costumat asemenea triburilor indiene, adoptând mocasinii şi penele.

Pentru a afla ce se ascunde în spatale gestului extravagant al protestatarilor, puterea a hotărât atunci supravegherea şi investigarea acestora. La câteva decenii de la întâmplare, urmaşii „apaşilor" de atunci încearcă să elucideze implicaţiile psihologice şi politice ale ineditei demonstraţii.

Un debutant şi o vedetă

Autorii piesei montate la Teatrul Radnóti de la Budapesta sunt Géza Beremény şi Krisztina Kovács, iar spectacolul care se va juca săptămâna viitoare în Capitală reprezintă debutul în teatru al regizorului de film Ferenc Török. Un alt punct forte al producţiei este prezenţa în distribuţie a lui Sándor Csányi, personalitate recunoscută a lumii artistice ungare.

Artistul, în vârstă de 36 de ani, se numără printre răsfăţaţii cinematografiei maghiare, având la activ roluri în peste 40 de filme, dar şi mai mult de 20 de roluri în teatru. Sándor Csányi are în palmares numeroase premii naţionale şi internaţionale pentru interpretare masculină şi a primit de curând Crucea de Cavaler a Republicii Ungare. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite