Aparitii editoriale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ele, scriitoarele Sunt destul de numerosi aceia care considera (cu zambetul ironic aferent) ca scrisul este o ocupatie eminamente barbateasca, spiritului feminin fiindu-i arondate alte placeri.

Ele, scriitoarele
Sunt destul de numerosi aceia care considera (cu zambetul ironic aferent) ca scrisul este o ocupatie eminamente barbateasca, spiritului feminin fiindu-i arondate alte placeri. Femeia la cratita, cu sugarul la piept si carpa de sters praful prin preajma, e o imagine-stas care traverseaza subconstientul multor reprezentanti ai sexului "tare", cu o viziune macho asupra lumilor reale si fictionale. in cealalta extrema, mult subtiata numeric, dar cu atat mai vocala, se afla feministele convinse, care imbraca o data cu pantalonii sociali si filozofia etern-justificatoare a corectitudinii politice. Discriminare pozitiva, vanarea abaterilor colective si individuale de la o linie ferm trasata - si tot restul. in loc ca feminitatea sa fie un subiect cultural dens si complex, puternic si gingas, multiplu si unic cu fiecare ipostaza, ea a ajuns sa reprezinte o agenda realmente plicticoasa, prin bifarea acelorasi si acelorasi puncte dintr-un program machist sau feminist. Pentru a recupera o imagine mai profunda si, cu toate apele ei, mai exacta a spiritului feminin creator, e bine sa ne adresam literaturii: spatiu al multiplicitatilor fecunde, al disocierilor si conjunctiilor, al finetii analitice si constructiei epice. Cand perspectiva critica apartine unei autoare, interesul este si mai mare. Studii de literatura feminina (Editura Paideea, 2004), volumul Elenei Zaharia-Filipas, intra in aceasta categorie, citindu-se cu delectare si cu folos intelectual. Doua scriitoare de mare forta, Hortensia Papadat-Bengescu si Henriette-Yvonne Stahl, isi taie partea leului in sumar, reprezentand, fiecare, un capitol autonom. Dar frumusetea schimbatoare a literaturii scrise de femei apare mai pregnant din analizele dedicate unor intregi directii creatoare. Scriitoarele de la cenaclul Sburatorul al lui E. Lovinescu, autoarele aplecate asupra lumii rurale, cele scriind in timpul comunismului: iata tot atatea capitole incitante de istorie literara. Nu genul (masculin, feminin sau... neutru) conteaza in literatura, ci originalitatea scriiturii, imaginatia autorului, capacitatea de a da corp real celor mai aburoase reprezentari. Elena Zaharia-Filipas citeste bine, in adancime, literatura feminina, fara parti pris-uri "de inteles", fixand critic evolutiile si tipologiile, esentele din operele literare importante si fluiditatile din istoria mentalitatilor. De la romanul Patimi al Sofiei Nadejde, aparut in 1903, si pana la Sarbatorile rabdarii de Dana Dumitriu ori Arta conversatiei a Ilenei Vulpescu (1980) se intinde un arc de timp in care multe lucruri s-au schimbat, si nu putine s-au pierdut pentru totdeauna. Dar daca femeile - cum s-a spus -stabilizeaza cursul Istoriei, e firesc sa se intample asa si cu literatura pe care le-o datoram.

Editura Corint deschide portile literaturii romane contemporane
Inca o editura prestigioasa isi deschide larg portile literaturii contemporane romanesti de calitate. Dupa zece ani de existenta, in care s-a remarcat drept un excelent editor de carte scolara (manuale, atlase, dictionare, enciclopedii) si dupa lansarea unor colectii precum Literatura universala, Clasici romani (Leda Clasic), Istorie (Opere fundamentale, Clio si Microsinteze), Geopolitica si geostrategie, grupul editorial Corint si-a indreptat atentia si asupra scriitorilor romani contemporani. "Daca e cineva dispretuit in tara asta, acel cineva nu e nici politicianul, nici fotbalistul, ci scriitorul roman. El e practic eliminat din mass-media si grupul editorial Corint vrea sa promoveze puternic acest personaj, care noua ni se pare emblematic pentru Romania", a justificat demersul Daniel Cristea-Enache, directorul de imagine al editurii, la recenta lansare oficiala a proiectului. Pana la targul de carte Bookarest, urmeaza sa fie tiparite 5 carti ale unor scriitori romani consacrati: "Viata pe un peron" de Octavian Paler, "Refugii" de Augustin Buzura, "Fictiune si infanterie" de Costache Olareanu, "Fictiuni speculative" de Cristian Tudor Popescu si "Caravana Cinematografica" de Ioan Grosan. Acestora le vor urma si alte volume, toate apartinand insa numai unor autori consacrati, "inclusi deja in manuale" sau aflati "peste un anumit nivel valoric", a mai precizat Daniel Cristea-Enache.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite