Anul 2005, sarac in pelicule autohtone

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul 2005 a fost unul bun la categoria premii pentru productii romanesti sau semnate de regizori romani, dar nu a sclipit la numarul de premiere autohtone, nici cantitativ, nici calitativ. De altfel,

Anul 2005 a fost unul bun la categoria premii pentru productii romanesti sau semnate de regizori romani, dar nu a sclipit la numarul de premiere autohtone, nici cantitativ, nici calitativ. De altfel, nu au fost foarte bine primite de public si de criticii de film.
In prima parte a anului s-au incumetat sa iasa la lumina "Sistemul nervos" de Mircea Daneliuc si "Second Hand" de Dan Pita, insa au intrat in umbra la fel de repede precum au scos capul catre spectatori. Toamna a adus o usoara revitalizare la acest capitol cu ,Moartea domnului Lazarescu", care a fost vizionat de peste 25.000 de spectatori, incasand peste 200.000 de lei noi (in opt saptamani de rulare), si ,15" in regia lui Sergiu Nicolaescu, care s-a multumit de data aceasta cu locul doi in clasamentul celor mai vizionate pelicule romanesti (12.261 de spectatori, incasari de 85.501.000 de lei). Locul trei a fost adjudecat de filmul ,Second Hand" al lui Dan Pita, fiind vazut de circa 6.000 de spectatori, cu incasari de peste 50.000 de lei noi. Din pacate, cea de-a doua pelicula a lui Pita, care a rulat in premiera, in toamna aceasta, ,Femeia visurilor", nu a fost vazuta decat de 688 de persoane, iar ultima premiera a acestui an, de altfel si controversata, ,De morti numai de bine", de Claudiu Romila, nu a strans in sala decat 268 de spectatori, conform Cinemagia. Doar trei regizori consacrati au iesit la rampa in 2005: Mircea Daneliuc, Dan Pita si Sergiu Nicolaescu.
Pentru 2006 sunt anuntate peste 10 premiere romanesti, unele amanate de anul acesta ("Margo" de Ioan Carmazan, "Aripi de fluturi" de Petre Nastase, "Azucena" de Mircea Muresan, "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii" de Catalin Mitulescu, "Pacala se intoarce" de Geo Saizescu).

"Moartea domnului Lazarescu" a strans cei mai multi spectatori
In 16 ani de democratie si in cinematografie, filmul romanesc nu a reusit sa aiba un ecou puternic peste hotare, asa cum s-a intamplat cu "Moartea domnului Lazarescu" al lui Cristi Puiu. Insa, pana la succesul de care se bucura acum, filmul a fost respins anul trecut la concursul de scenarii al Centrului National al Cinematografiei, fiind notat de unul dintre membrii juriului cu 4 pe linie. In cele din urma a primit finantare si a pornit la drum cu un buget restrans, cu o poveste pe care avea sa o spuna nu numai romanilor, ci lumii intregi. Drama batranului domn Lazarescu, plimbat prin spitale in miez de noapte, a emotionat mii de oameni de pretutindeni si a reprezentat Romania mai mult decat onorabil. Nu foarte de mult, in 2004, Cristi Puiu castiga Ursul de Aur la Berlin cu "Un cartus de Kent si un pachet de cafea". Iata-l acum cu un brat de trofee cam de pe la toate festivalurile de film importante din lume. Am avut emotii cand a fost nominalizat la sectiunea "Un Certain Regard" la Cannes. "Moartea domnului Lazarescu", cu Ion Fiscuteanu, Luminita Gheorghiu, Rodica Lazar, Monica Barladeanu si alte nume care s-au ridicat la nivelul asteptarilor publicului, si-a adjudecat si acest trofeu, iar Cristi Puiu si-a gasit la Cannes vanzator pe plan international. In palmares au mai intrat cinci premii la TIFF, premii la festivaluri din Sevilla, Islanda, Chicago, Bratislava, nominalizari la premiile Independente Spirit pe 2006, dar si la Oscar, pentru cel mai bun film strain.

Top 3 cele mai vizionate filme in 2005
"Moartea domnului Lazarescu" de Cristi Puiu: 25.000 de spectatori, incasari peste 200.000 de lei noi;
"15" de Sergiu Nicolaescu: 12.261 de spectatori, incasari de 85.501 lei;
"Second Hand" de Dan Pita: in jur de 6.000 de spectatori, incasari peste 50.000 de lei noi.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite