Anthony Minghella e mandru ca a filmat in Romania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lui Anthony Minghella i-au stat intotdeauna la inima povestile de dragoste proiectate pe un fundal istoric. Pacientul englez a fost o dovada. Ne-am intarit convingerea vazand Cold Mountain (ecranizare

Lui Anthony Minghella i-au stat intotdeauna la inima povestile de dragoste proiectate pe un fundal istoric. Pacientul englez a fost o dovada. Ne-am intarit convingerea vazand Cold Mountain (ecranizare a romanului lui Charles Fraser), o vasta desfasurare epica, povestea unei intalniri ce-ar fi putut fi fericita daca nu ar fi fost retezata de cruzimea razboiului, povestea unei lungi si credincioase asteptari, dar si istoria descoperirii de sine. Desi venea de la sarbatoarea premierei de la Brasov, Anthony Minghella s-a aratat gata sa raspunda tuturor intrebarilor ziaristilor prezenti ieri la Hotelul Hilton, a celor care doreau demult sa il intalneasca. "Sunt mandru ca am turnat in Romania, ne-a marturisit cineastul. Tara dumneavoastra este o parte importanta a filmului meu. Stiti, regizorii sunt ca hotii, ei fura ce vad si pun totul pe ecran. Si eu am furat frumusetile Romaniei. Am avut norocul de a lucra cu trei actori minunati precum Nicole Kidman, Jude Law, Renee Zellweger. Toti sunt prinsi cu alte filmari in aceste zile, dar sa stiti ca in toate interviurile lor au avut numai vorbe pline de caldura despre timpul trait in Romania (...) Daca as avea un alt proiect adecvat, care sa-mi ceara sa revin in tara dumneavoastra, in secunda urmatoare m-as apuca de un alt film aici". Cum ar comenta recentele Oscaruri? "Filmele nu sunt cai de cursa porniti intr-o competitie. Eu fac filme pentru spectatori, sunt fericit daca reactia lor este cea dorita. Cold Mountain are cea mai buna primire in Statele Unite dintre toate filmele mele. Este greu sa compari Lost in Translation si Stapanul inelelor, nu poti compara o banana cu un pui. Uneori ai chef sa mananci o banana, alteori un pui". L-am intrebat pe Minghella la conferinta de presa cum s-a pregatit pentru secventa de razboi din deschidere, stiind ca este prima oara cand trebuia sa turneze o scena de actiune: "O, mi-a raspuns, la acest film toata echipa a ras de mine. De obicei, lucrez cu aceeasi oameni, iar cand masinistul meu m-a vazut dand ordine prin megafon, ceea ce eu nu fac niciodata, mi-a spus in italiana: Antonio, ma che fai? Adevarul este ca la Londra, pe biroul meu, am avut o macheta a campului de bataie (n.m. - de la Potigrafu) cu decorul respectiv si soldatei de plumb, m-am jucat, daca vreti, in aparenta, ca un baietel, imaginandu-mi insa in fapt si repetand miscarile". Intrebat daca accepta o comparatie cu filmul Pe aripile vantului, cineastul a fost categoric impotriva: "Doar epoca este aceeasi si costumele, mai ales rochiile cu corset ale femeilor. Altele sunt filmele mele preferate. Iubesc filmele mici, personale si, de preferinta, sa nu fie vorbite in engleza.
In exclusivitate pentru Adevarul
"Hollywoodului nu-i plac proiectele in care pui pasiune"
- Imediat dupa ce s-a aflat ca veti ecraniza Cold Mountain, foarte multi au vazut in viitorul dumneavoastra film un castigator sigur al Oscarurilor. Credeti ca o astfel de prezicere actioneaza in favoarea sau in defavoarea filmului?
- Din pacate, acesta este obiceiul unor ziaristi, sa-i gaseasca imediat o destinatie lucrului de care abia te-ai apucat. O astfel de exagerare mi se pare trista. Eu fac filme pentru spectatori, nu pentru premii. Important este ca in fiecare film sa pui tot ceea ce este mai bun in tine, sa dai maximum din ceea ce poti.
- Statutul dumneavoastra poate sa para putin ciudat unora. Sunteti un regizor englez, dar nu ati facut niciodata un film in Anglia. Ati lucrat in America, dar nici unul din filmele dumneavoastra nu a fost produs de un mare studio (major). Fox, Paramount, apoi MGM v-au parasit rand pe rand. Toate filmele dumneavoastra sunt produse de Miramax. Ce se intampla la Hollywood?
- Hollywoodul se teme sa-si asume riscul. Un film a carei actiune se petrece in trecut nu surade marilor studiouri. Se gandesc, in primul rand, ca nu-i vor putea atrage pe tineri in sala. Intotdeauna a trebuit sa ma lupt pentru cele trei filme ale mele. De ce sa ne mintim, Hollywoodului nu-i plac proiectele in care pui foarte multa pasiune.
- Stiu ca ati dorit candva sa faceti un film despre Santiago de Compostella, despre pelegrinaj. Eu am vazut in Cold Mountain si un film despre o calatorie initiatica, despre o descoperire spirituala. Gresesc sau nu?
- Nu gresiti deloc, chiar imi face placere sa aud acest lucru. In cultura chineza exista un Cold Mountain ca tinta a unei calatorii spirituale. Personajele mele se descopera pe sine, de-a lungul dramaticei lor povesti.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite