Anonimii SRL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din 114 manuale realizate, la diferite materii, pentru clasa a XI-a, Manualul de limba şi literatura română al Editurii Corint, girat de Eugen Simion, Dan-Horia Mazilu, Florina Rogalski şi

Din 114 manuale realizate, la diferite materii, pentru clasa a XI-a, Manualul de limba şi literatura română al Editurii Corint, girat de Eugen Simion, Dan-Horia Mazilu, Florina Rogalski şi subsemnatul, este cu frumosul punctaj de 64.72 cel mai slab.
Aşa rezultă dintr-o "examinare" a Consiliului Naţional pentru Evaluarea şi Difuzarea Manualelor, făcută de nu se ştie cine şi semnată (deci asumată) de dl Marius Chişu, director. Nu ştiu cine este dl Chişu, poate e un om bine intenţionat; dar anonimii pe care îi păstoreşte îşi bat, pur şi simplu, joc de învăţământul pe care pretind a-l servi. Şi aceasta pentru că manualul respectiv a fost lider pe piaţa liberă timp de patru ani, fiind preferat de 75% dintre profesorii de liceu. Trei profesori din patru l-au considerat bun pentru a preda, după el, elevilor pentru ca acum acest manual semnat de doi academicieni şi doi doctori în Filologie să primească un şase jumate?
Onorabilii anonimi cu răspundere limitată n-au procedat cu prea multă fineţe. Nu numai că lucrătura se vede cu ochiul liber, dar din rapoartele remise editurii constatăm nivelul intelectual al severilor examinatori. Anonimii SRL, cei care decid după ce manuale învaţă tinerii noştri, au probleme cu gramatica limbii române. Ar fi comic, dacă n-ar fi tragic. E stupefiant să descoperi, într-un răspuns al Consiliului girat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, asemenea perle: "Limbajul şi modul de exprimare utilizat în întregul manual este corect" ori "cuvântul
libaţie
(de loc uzual)". Şi e la fel de trist să descoperi vechea limbă de lemn travestită într-una de plastic.
Se mai poate face oare ceva? Cred că da, însă nu cu asemenea "examinatori" agramaţi şi rău intenţionaţi, care compromit, din Ministerul Educaţiei, însăşi ideea de educaţie. Solicit, în mod public, demiterea lor şi re-examinarea manualului de către o comisie de specialişti veritabili.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite