“Anna Karenina”, un reper de calitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Al doilea volum al romanului scris de Lev Tolstoi se vinde împreună cu ziarul „Adevărul“ şi suplimentul “Sănătate”, la preţul de 10,99 lei. Colecţia “100 de cărţi pe care trebuie să le ai în bibliotecă” se îmbogăţeşte cu o capodoperă care vorbeşte despre capcanele vieţii de familie.

Operă desăvârşită, după cum au spus critici din întreaga lume, romanul “Anna Karenina” reprezintă un punct important în istoria literaturii universale.

“Oamenii au inventat respectul ca să ascundă locul gol, unde ar trebui să fie iubirea”, spune autorul rus Lev Tolstoi, prin intermediul unuia dintre personajele lui.

Erodată de rutină, viaţa de femeie căsătorită a Annei Karenina s-a golit de însemnătate. Căsnicia a încetat să-i mai ofere mari prilejuri de bucurie. Vulnerabilă şi nefericită, Anna îl întâlneşte pe Contele Alexei Vronski, de care se îndrăgosteşte.

Viaţa ei anterioară rămâne doar o umbră de care nu mai poate scăpa. Noua Anna trăieşte sentimente de care nu se credea capabilă şi refuză să se mai ascundă, deşi societatea o judecă aspru.

Monologuri despre moralitate

Cartea lui Lev Tolstoi poate fi privită ca o culegere de aforisme, rostite de personaje din sfere sociale diferite şi care acoperă teme mari, precum firea omului, sensul şi scopul vieţii, căsătoria, iubirea şi fericirea: “Dacă ierţi, iartă totul! Altfel n-ar mai fi iertare”; “Raţiunea nu putea descoperi iubirea de aproapele, fiindcă asta nu e raţional”; “Dacă binele are o cauză, nu mai e bine... dacă are ca efect răsplata, nici atunci nu mai e bine. Binele e în afara înlănţuirii de cauze şi efect”.

Dincolo de lecţiile de moralitate pe care le predă fără ezitare, marele Tolstoi dă şi reţete pentru o viaţă perfectă. El pune în contrast lumea oraşului (plină de orgolii şi care se autodistruge) cu lumea satului, simplă şi pură, în care munca izbăveşte omul.

Tolstoi a reuşit să picteze în detalii ameţitoare un tablou viu al societăţii ruse din secolul al XIX-lea, concentrând povestea în jurul a două mari idile, şi acestea în antiteză: cea care îi uneşte pe Kitty şi Levin şi adulterul de care se face vinovată tânăra soţie a bătrânului Karenin, pentru a se bucura de dragostea fermecătorului conte Vronski.

“Anna Karenina” este un roman care arată o întreagă revoluţie a sentimentelor, într-un limbaj firesc, care prezintă toate ipostazele unei relaţii: de la dragostea năvalnică, pură şi care nu-şi găseşte vreo vină până la suferinţa necruţătoare, gelozie, remuşcare, obsesie şi acea disperare care îi face pe oameni să acţioneze necugetat.

Informaţii despre cărţi

image

Pentru orice informaţii ne puteţi contacta la:



Telefon: 021.407.76.38 sau 021.407.76.51 (de luni până vineri, între orele 9.00 şi 18.00) / Fax: 021.407.76.42

E-mail: carte@adevarul.ro

Abonamente cu cărţi

Ca să fii sigur că primeşti cartea în fiecare joi, abonează-te la „Adevărul”, în formula „ziar + carte”!

Abonamentele se pot face:

Prin internet, cu plata on-line, la: www.adevarul.ro/abonamente/adevarul

Prin SMS: Trimite două SMS-uri cu textul „Biblioteca” pentru a te abona la „Adevărul“ (abonament pe o lună cu patru cărţi incluse)

Prin talonul din „Adevărul” (pagina 47) - completat şi expediat prin poştă (la OP 33, CP 143, Bucureşti) sau prin fax (la numărul 021.407.54.67)

Telefonic, la 021.407.54.64 sau 021.407.54.66   

Prin e-mail, la următoarea adresă: abonamente@adevarulholding.ro

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite