Andrei Şerban, regizor: „Toţi suntem actori“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Invitat special al Festivalului Naţional de Teatru, Andrei Şerban vorbeşte despre măştile pe care fiecare le poartă în societate.

Cea de-a 21-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru (FNT) se află în desfăşurare la Bucureşti, până duminică, 6 noiembrie, iar manifestarea din acest an are drept motto cuvintele lui Cehov „Omul, acest animal ciudat..." şi un invitat special în persoana regizorului Andrei Şerban. Pe lângă cele patru spectacole semnate de el, Andrei Şerban va susţine şi o conferinţă.

„Adevărul": V-aş ruga să-mi răspundeţi chiar la întrebarea pe care o propuneţi în titlul conferinţei dumneavoastră: „Ce înseamnă să joci un rol?".

Andrei Şerban: E util să ne punem această întrebare, mai ales în zilele noastre, când confuzia despre cine suntem şi ce rol jucăm e în creştere. Teatrul e peste tot, pe stradă, la televizor, toţi suntem actori, dar nu ştim ce rol jucăm. Subiectul e important pentru orice om, nu numai pentru mine. Fiecare jucăm roluri, vrând-nevrând, şi în teatru, şi în viaţă. Aşa cum foarte limpede o spune Shakespeare: „toată lumea e o scenă şi noi toţi actori în ea". E o temă care ar trebui să ne pună pe gânduri pe toţi, cum ne jucăm rolul... Pe scenă, întrebarea e dacă actorul ştie ce joacă şi dacă e conştient de ce joacă. În viaţă, un om trece prin foarte multe măşti de la un minut la altul, le schimbăm permanent ca să placem unuia sau altuia, în jocul social. Şi, din când în când, scoatem masca şi încercăm să vedem cine suntem... Asta cred că e una dintre întrebările-cheie, pentru a înţelege ceva despre viaţă şi despre noi.

Societatea noastră e, mai mult decât altele, una a spectacolului?

Societatea a fost „a spectacolului" în toate epocile. Suntem nevoiţi, prin forţa lucrurilor, prin condiţia umană pe care o avem, să jucăm roluri. Întotdeauna s-a întâmplat aşa, dar important e dacă îl joci conştient sau inconştient, dacă eşti sclavul lui, dacă rolul face din tine ce vrea el. Caz în care devii un fel de păpuşă mecanică, exact cum se întâmplă în toate emisiunile de televiziune cu politicieni...
Dumneavoastră aţi lucrat în ultima vreme foarte mult cu actorii tineri.

Care e problema teatrului actual?

Problema e că sunt atât de multe spectacole absolut fără niciun fel de valoare, pentru că actorii nu-şi înţeleg rolul, nu ştiu ce joacă. Ca să-l înţelegi pe Hamlet îţi trebuie o viaţă întreagă, iar efortul de a te deschide uman, intelectual sau sufleteşte este uriaş şi trebuie să te facă pe tine, ca individ, să te dezvolţi. Dar, din păcate, se întâmplă invers... Aducem rolul la cât de mici suntem noi. Ceea ce scria Zeami, maestrul teatrului japonez, în urmă cu sute de ani, este uluitor de modern şi de actual. Că important este să înţelegi rolul, care se află deasupra ta, şi să devii conştient, să ai un control absolut asupra posibilităţilor tale. Spuneam undeva că în România, în acest moment, nivelul de Alzheimer în cultură este în creştere şi cred că e un mare adevăr, pentru că e greu să-i faci pe actorii tineri, şi nu numai, să fie atenţi şi să se concentreze la ceea ce li se întâmplă. Iar Alzheimerul este o boală greu de vindecat...

Conferinţa dumneavoastră e o încercare de a vindeca Alzheimerul?

Nu e suficientă o conferinţă pentru asta, trebuie mult mai mult... Eu vreau doar să vorbesc despre acest subiect important în faţa unor oameni care vor să asculte.

"Teatrul e peste tot, pe stradă, la televizor, toţi suntem actori, dar nu ştim ce rol jucăm.''

Evenimente în FNT

Astăzi, la orele 16.00 şi 21.00,la Teatrul Odeon se joacă „Strigăte şi şoapte". Vineri, 4 noiembrie, la ora 10.30, la Sala „Toma Caragiu" a Teatrului Bulandra, Andrei Şerban va susţine conferinţa „Ce înseamnă să joci un rol", urmată de lansarea cărţii „Şapte tratate secrete de teatru No", apărută la Editura Nemira.

Cehov, faţă în faţă cu Andrei Şerban

La 150 de ani de la naşterea lui Cehov, FNT găzduieşte o secţiune specială dedicată dramaturgului rus şi regizorului Andrei Şerban. „Focus: Andrei Şerban - Cehoviziuni" reuneşte patru dintre cele mai recente spectacole ale sale: „Unchiul Vanea", „Trei surori", „Ivanov" şi „Strigăte şi şoapte". Tot în cadrul FNT, regizorul va susţine o conferinţă care întregeşte suita manifestărilor ce-i sunt dedicate, intitulată „Ce înseamnă să joci un rol".

Ea va fi urmată de lansarea cărţii „Şapte tratate secrete de teatru No", de Zeami, a cărui prefaţă o semnează. „Pericolul teatrului", spune Andrei Şerban, „e să piardă bătălia cu timpul. Acest semnal de alarmă a fost dat de Zeami cu sute de ani în urmă, când spunea: «Din păcate, puţini sunt actorii pe care-i putem numi maeştri. Mi se pare că arta teatrului a intrat într-un con de umbră şi floarea ei se ofileşte pe zi ce trece.» Ce profeţie tulburătoare pentru starea teatrului nostru!"

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite