Andrei Pleşu: "Mă uit la unele emisiuni ale lui Dan Diaconescu"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Pleşu, la dezbaterea organizată de revista „Dilema veche“
Andrei Pleşu, la dezbaterea organizată de revista „Dilema veche“

Directorul fondator al publicaţiei „Dilema veche“ a vorbit despre revistă, despre Dan Diaconescu şi despre patimile românilor. Revista culturală „Dilema veche“ a organizat la Iaşi dezbaterea „Premiile Nobel sau premiile MTV“, în aula Bibliotecii Central Universitare.

Prezenţa lui Andrei Pleşu a reprezentat un punct de interes pentru ieşenii pasionaţi de cultură, care au umplut până la refuz sala.

Mai citeşte şi:

 Andrei Pleşu: „Românii se plâng foarte mult, dar la o ţuică“

„Avem ecouri în proporţii egale din ambele părţi, unii spun că suntem elitişti şi inaccesibili, alţii spun că dacă ne ocupăm de subiecte mai trendy am devenit frivoli. Asta este povara plăcută pe care o ducem de atâta timp ", a spus Mircea Vasilescu, redactor-şef „Dilema veche". Revista şi-a propus să afle cum poate să dozeze mai bine cultura elitistă şi pe cea populară, în paginile ei.

„Nu e rău să adormi la Diaconescu"

Umorul fin al lui Andrei Pleşu a stârnit în dese rânduri amuzamentul celor din sală. „Deşi sunt acum mai mult membru ornamental în echipa de la «Dilema», primesc mai toate înjurăturile pentru ce apare în revistă, în timp ce laudele se duc la Mircea Vasilescu", a glumit Andrei Pleşu, care şi-a continuat argumentul într-o notă similară.

„Eu mă uit la unele emisiuni ale lui Dan Diaconescu. Apare acolo o Românie incredibilă, nu ajungi să vezi asemenea tipuri în viaţa normală, trăieşti într-un ceas 20 de vieţi. Nu e rău să adormi la Diaconescu, dar nici nu prea poţi să adormi. Există o gamă diversă de reacţii pe care ţi le dă această emisiune", a spus Andrei Pleşu, care a vrut totuşi să facă o diferenţă.

„Dacă te uiţi absorbit, dacă te simţi mobilizat de ce vezi acolo şi vrei să salvezi ţara, lucrurile sunt grave. Însă mai mult de un articol în «Dilema» prin care să spunem că nu e frumos nu putem face", a spus Andrei Pleşu. Acesta a rememorat o situaţie de la inundaţiile din acest an, pe care a întâlnit-o în zona judeţului Galaţi. Acolo, nişte ţărani serveau o tărie în curtea unei crâşme, deşi apa era de jumătate de metru. „Românii se plâng foarte mult, dar la o ţuică.

Când suntem în noroi ne gândim că e bună o bere. Alţii se gândesc cum să scadă apa, dar astea sunt chestii de viitor pentru noi. Iată de ce eu cred că avem resurse să traversăm cu un zâmbet îmbujorat situaţii complexe. Dacă nu «Dilema veche», atunci vâna poporului ne va salva la final", a mai spus Pleşu. Marţi, Universitatea de Arte „George Enescu" din Iaşi i-a acordat filosofului Andrei Pleşu titlul de Doctor Honoris Causa.

11.000 de fani pe Facebook

Dacă site-ul revistei de cultură se bucură de peste 100.000 de accesări pe lună, pagina de Facebook a „Dilemei" a avut o ascensiune rapidă, numărând în prezent mai mult de 11.000 de simpatizanţi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite