Andrei Oişteanu, premiat de USR pentru „Narcotice“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premiile speciale ale Uniunii Scriitorilor din România (USR) pe 2010 au fost acordate miercuri seară lui Andrei Oişteanu şi Ion Vianu, în timp ce lui Gabriel Dimisianu i s-a decernat Premiul naţional de literatură, în cadrul unei gale a trofeelor USR.

Ceremonia de decernare a premiilor USR a avut loc în aula Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) din Capitală, iar amfitrionul galei a fost preşedintele USR, Nicolae Manolescu. Andrei Oişteanu a primit unul dintre premiile speciale ale acestei ediţii, pentru volumul „Narcotice în cultura română. Istorie, religie şi literatură", iar Ion Vianu a primit, de asemenea, un premiu special, pentru „Amor intellectualis", ambele publicate la Polirom.

Oişteanu a spus că titlul său „nu risca să rămână neobservat", dar putea să fie criticat de specialişti, care i-ar fi putut reproşa că se leagă de mari personalităţi ale culturii române.

Premiul naţional pentru literatură, acordat unui scriitor pentru opera sa, şi nu unui volum, i-a revenit lui Gabriel Dimisianu, care a fost nominalizat pentru această distincţie alături de Fănuş Neagu.

Premiul pentru proză a fost obţinut de Radu Mareş, pentru volumul „Când ne vom întoarce" (Editura Limes).  Câştigătorul premiului pentru poezie a fost Ion Mureşan, pentru „Cartea Alcool" (Editura Charmides). Distincţia pentru critică şi istorie literară i-a fost acordată profesorului Mihai Dinu, pentru volumul „Un alt Bolintineanu - gânduri despre natura poeziei" ( Editura Spandugino).

Premiul pentru debut a fost câştigat de Sorin Despot, pentru volumul „apasă" (Cartea Românească).  La categoria Dramaturgie nu a fost acordat niciun premiu, conform deciziei juriului format din Al. Dobrescu (preşedinte), Andrei Terian, Paul Cernat, Mircea Bârsilă şi Gellu Dorian. 

"Volumul «Narcotice în cultura română» risca să fie criticat pentru că arată relaţia cu narcoticele ale unor personalităţi ale culturii române."
Andrei Oişteanu
istoric

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite