Ana Ularu: „Trăim cu televizorul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actriţa, în vârstă de 25 de ani, spune că românii au pierdut bucuria de a merge la cinematograf. Ana Ularu o interpretează pe Matilda în lungmetrajul „Periferic“, debutul regizoral al lui Bogdan George Apetri. Pelicula intră în cinematografe la 1 aprilie.

Pentru rolul Matildei, Ana Ularu a fost distinsă în luna august cu trofeul Boccalino, premiul criticii pentru cea mai bună actriţă, în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Locarno. Despre personaj, o deţinută care iese din închisoare cu permisie şi are 24 de ore de libertate ca să-şi pună viaţa în ordine, Ana povesteşte într-un interviu acordat pentru „Adevărul literar şi artistic": „Cred că ce i-am împrumutat Matildei e un pic din iuţenia la mânie, din nervul meu. Dar, într-un fel, mi-ar plăcea să am determinarea ei".

Citeşte şi: Televizorul, distracţia săracului

Lungmetrajul „Periferic", în care actriţa joacă alături de Mimi Brănescu, Andi Vasluianu, Ioana Flora şi Timotei Duma, are la bază o poveste scrisă de regizorii Cristian Mungiu şi Ioana Uricaru. „Periferic" va fi primul film românesc lansat simultan în cinematografe şi pe internet. Pelicula va inaugura proiectul webkino.ro, care permite vizionarea filmelor româneşti în sistem pay-per-view, prin video-streaming.

Debut la nouă ani

Confruntată cu perspectiva lansării „Periferic" în România, Ana Ularu vorbeşte deschis despre o atitudine care o „înfurie": „Apăruse pe internet un trailer al filmului şi lumea comenta: „n-o să mă duc să văd filmul ăsta". La „Aurora", filmul lui Cristi Puiu, la fel: „iarăşi un film dezolant românesc". Când aud preconcepţiile astea îmi vine să urlu. Noi nu ne ducem la propriile noastre filme. Abia începe să se ridice de la pământ industria cinematografică şi, în loc să ne facem nouă box-office, facem box-office comedioarelor tâmpite hollywoodiene? Este încă un fel de a greşi tipic românesc. Un fel de a nu-ţi face bine ţie. De a te autodistruge".

Actriţa trimite la atitudinea cinefililor vienezi. „Când începe Festivalului Internaţional de Film de la Viena, oamenii îşi iau concediu şi vin din toate părţile lumii să vadă filme, cu bucurie", spune Ana Ularu. În opinia ei, publicul român a pierdut această bucurie pentru că „noi trăim cu televizorul". Ana Ularu a debutat ca actriţă la 9 ani, în două coproducţii de televiziune. La numai 16 ani juca rolul Lolitei, alături de Ştefan Iordache la Teatrul Mic. A avut roluri în pelicule precum „Italiencele" şi scurtmetrajul „Turkey girl", regizat de Cristian Mungiu.

"Abia începe să se ridice de la pământ industria cinematografică şi, în loc să ne facem nouă box-office, facem box-office comedioarelor tâmpite hollywoodiene?"
Ana Ularu
actriţă

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite