Amos Oz: „Recomand tuturor o doză mică de schizofrenie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoscutul scriitor israelian a vorbit ieri la Bucureşti despre importanţa de a privi viaţa dintr-o dublă perspectivă.

Amos Oz, unul dintre cei mai iubiţi scriitori contemporani, ale cărui cărţi au fost traduse în 41 de limbi, a povestit în faţa publicului bucureştean despre familie, dar şi despre conflict - cele două puncte de sprijin ale operei sale. Într-o conferinţă de presă, înainte de întâlnirea cu Gabriel Liiceanu de la ora 18.30, la Ateneul Român, Oz a dat o lecţie despre pace şi introspecţie.

Cu adâncimea unui înţelept budist, scriitorul unor romane precum „Soţul meu, Michael", „Cutia neagră" şi „Poveste despre dragoste şi întuneric", Amos Oz li s-a adresat celor peste 20 de jurnalişti prezenţi la Intercontinental: „Schizofrenia nu e cel mai rău lucru care i se poate întâmpla unui om. Într-o căsnicie, o picătură de schizofrenie te ajută foarte mult. Când te cerţi cu soţia, te poţi întreba: ce-ar fi dacă aş fi în locul ei? Dacă aş fi doctor, le-aş prescrie pacienţilor mei o doză foarte mică de schizofrenie. Un grăunte de schizofrenie te face un om mai bun".

Răspunsul lui Oz venise după o întrebare a lui Gabriel Liiceanu, directorul Editurii Humanitas, unde au apărut în româneşte cărţile lui Amos Oz: „Aţi scris 12 romane, iar această distribuire a gândurilor poate conduce, obiectiv, la schizofrenie. Cum se poate recupera un scriitor după ce s-a pierdut în atâtea zeci de personaje?".

„Israelul e divizat între şoimi şi porumbei"

Amos Oz, al cărui prim gest înainte de a începe conferinţa a fost să-şi sărute soţia, a extins discuţia de la universul familiei (pregnant în romanele sale), la conflictele politice (care domină eseurile şi activitatea lui socială). A urmat o parabolă: „Astăzi, Israelul este divizat între şoimi şi porumbei. Foarte mulţi oameni din Israel nu sunt de acord cu viziunea mea politică, dar continuă să-mi citească romanele. Şi-mi scriu scrisori în care îmi spun că sunt un scriitor foarte bun, dar mă sfătuiesc să renunţ la politică. Alţii sunt de acord, dar nu le pasă de cărţile mele. Îmi spun că într-o perioadă ca asta trebuie să fiu activ politic tot timpul şi că a scrie romane este un lux", a spus Oz.

„Ştiam cât de uşor e să ucizi oameni"

Scriitorul a punctat  că e totuşi esenţial ca lucrurile să nu se amestece, printr-o frumoasă trimitere la ce înseamnă literatura: „N-am scris vreun roman sau o povestire ca să exprim un punct de vedere politic. De fiecare dată când sunt de acord cu mine însumi 100%,  scriu un articol în care îmi exprim furia. Când nu sunt de acord cu mine, când aud în interiorul meu mai mult decât o singură voce, atunci ştiu că am rămas însărcinat cu o poveste".

Unul dintre marile merite ale cărţilor lui Amos Oz este şi cel de a fi surprins istoria Israelului cu toate conflictele care au marcat-o. Amos Oz a vorbit cu deschidere şi „fără furie" şi despre originile sale. Traumele scriitorului, profund marcat de sinuciderea mamei şi de Holocaustul nazist din Europa anilor '40, au fost cheia pentru destinul său literar, despre care a povestit, nu fără umor. „Ne temeam că, odată ce armata britanică se retrage din Ierusalim, arabii vor veni să ne măcelărească pe noi, toţi evreii. De aceea, când eram copil îmi doream să mă fac o carte când o să fiu mare, nu un om. Chiar fiind la o vârstă fragedă, ştiam cât de uşor e să ucizi oameni. Ştiam şi cât de uşor e să distrugi cărţi. Dar mă gândeam că, dacă ajung să fiu o carte, un exemplar din mine va supravieţui indiferent de soarta celorlalte". 

Oz a precizat că unul dintre lucrurile care îl leagă de România ţine şi de faptul că vecinii din cartierul copilăriei sale erau evrei de origine română. „La fel şi majoritatea celor din kibbutzul unde am locuit de la 15 ani şi unde am început să scriu".

"Sunt foarte curios, şi această curiozitate mă face să mă imaginez în pielea altor oameni. Cred cu tărie că şi curiozitatea este o virtute morală."
Amos Oz
scriitor

Programul de astăzi

Ora 11.00 - Amos Oz va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti, la Sala „Constantin Stoicescu" a Palatului  Facultăţii de Drept (Bd. Mihail Kogălniceanu nr. 36-46)

Ora 17.00 - Lansare seria de autor „Amos Oz" a Editurii Humanitas Fiction. La eveniment vor vorbi: Amos Oz, Marlena Braester, Ioana Pârvulescu şi Denisa Comănescu. Evenimentul va avea loc la Librăria Humanitas Kretzulescu (Calea Victoriei nr. 45).

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite