VIDEO Americanilor le place filmul românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai importante reviste de peste Ocean se întrec în cronici laudative despre peliculele noastre premiate la Locarno. Filmul „Morgen“, de Marian Crişan, pare a fi noul favorit al presei cinematografice americane.

După marele succes obţinut la prestigiosul Festival de la Locarno, în Elveţia, de filmul „Morgen", debutul în lungmetraj al lui Marian Crişan, peliculei i-a venit rândul şi pentru prima cronică într-una dintre cele mai de top publicaţii de profil. Este vorba de „Variety", editată chiar în „buricul" lumii cinematografice mondiale, care de ani de zile ia pulsul premierelor şi al festivalurilor, devenind una dintre cele mai influente voci de specialitate.

Cronica apărută marţi în „Variety" este semnată de renumitul critic Jay Weissberg - un vechi prieten al ceea ce deja putem considera fenomenul cinematografic românesc douămiist -, care-l defineşte pe tânărul cineast ca fiind „o voce specială a filmului românesc".

Filmul „Morgen", aflat în competiţia oficială a festivalului, s-a ales de la Locarno cu nu mai puţin de patru distincţii: Premiul Special al Juriului, acordat celei de-a doua cea mai bună producţie din selecţie, alături de premiul juriului ecumenic, un premiu din partea juriului tineretului, precum şi premiul Don Quijote din partea Federaţiei Internaţionale Cineclub.

Aşadar nu unul, ci patru jurii s-au lăsat vrăjite de farmecul unei poveşti universale despre legătura de prietenie care se naşte, încet-încet, între un român din Salonta şi un transfug turc, hăituit de autorităţi.

În opinia lui Weissberg, lungmetrajul „Morgen" prezintă natura artificială a graniţelor, dar şi umanitatea în cea mai simplă formă a sa.

Aşteptări confirmate

„Aşteptările pe care câştigătorul Palme d'Or pentru scurtmetraj, în 2008, le-a creat sunt confirmate", apreciază publicaţia americană. „O imagine discretă şi sentimente latente prezente în film ne fac să descoperim o voce specială a filmului românesc", se mai scrie în „Variety".

Jay Weissberg nu rămâne imun nici la farmecul interpretului rolului principal, actorul Hatházi András (impresionantul protagonist din „Unchiul Vania", în spectacolul montat la Cluj de Andrei Şerban): „Una dintre trăsăturile cele mai frumoase ale filmului este modul în care Crişan îşi dezvoltă personajele, fără a expune foarte multe detalii. Spiritul uman simplu al lui Nelu rămâne elementul principal".

"Scopul meu nu sunt premiile, ci comunicarea prin arta cinematografică."
Marian Crişan
regizor

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite