America, între droguri, cruzime şi perversiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Ultima ieşire spre Brooklyn“, controversatul roman al scriitorului american Hubert Selby Jr., care a fost ecranizat în 1989 de Uli Edel, va apărea în curând în librării. Condamnat pentru obscenitate în Marea Britanie şi interzis în Italia, romanul înfăţişează o realitate frustă, dezbrăcând America de orice tabu.

Notorietatea pe care a câştigat-o această poveste cu răzvrătiţi, renegaţi şi rătăciţi din „ţara tuturor posibilităţilor" în cele peste patru decenii care au trecut de la apariţia ei rivalizează cu popularitatea scriitorului căruia nimic din ce e omenesc nu i-a fost străin. Graţie mai multor episoade biografice, autorului i-a crescut considerabil cota la bursa literară şi a ajuns să fie plasat în proximitatea unui Jack Kerouac sau William Burroughs.

Renunţarea la studii la 15 ani, înrolarea în Marina Comercială a SUA şi participarea la cel de-Al Doilea Război Mondial, tuberculoza şi pierderea unui plămân, cei patru ani petrecuţi în spital, dependenţa de morfină şi, mai târziu, arestarea pentru posesie de heroină au şubrezit omul, dar au dus la naşterea unui scriitor. „Ultima ieşire spre Brooklyn", care va apărea în România la Editura Humanitas Fiction în traducerea lui Adrian Buz, este primul roman de forţă al lui Hubert Selby Jr., un scriitor care a entuzismat generaţia Beat.

Vinnie sadicul şi travestitul georgette

În 1964, când a fost publicat pentru prima dată, propunând o imagine deloc idilică a Americii contemporane, a intrat din prima în atenţia cititorilor, deşi criticilor literari nu le-a fost pe plac deloc. Romanul îi punea în faţa unor destine ireparabile, trasate de prostituţie, perversiuni sexuale şi droguri, plasate ironic sub semnul câtorva imagini biblice.

image

Vinnie, sadicul pentru care durerea celorlaţi este suprema plăcere, prostituata Tralala, fără speranţă (violul în grup este una dintre cele mai crude scene din carte), sau travestitul Georgette sunt produsele unui New York şi ale unei epoci care şi-a pierdut umanitatea în drumul spre mult visata democraţie. Acuzaţia de obscenitate adusă cărţii, în 1966, la propunerea unui parlamentar britanic din tabăra conservatorilor, s-a soldat cu un proces în toată regula, care s-a desfăşurat în Anglia în luna noiembrie a aceluiaşi an, încheindu-se cu verdictul „vinovat".

Sentinţa a fost răsturnată prin recurs doi ani mai târziu şi a dus la schimbarea legii cenzurii în Marea Britanie. Efectul acestui episod, a fost, desigur, creşterea fantastică în vânzări a romanului.

Un scriitor fetiş

Hubert Selby Jr.  s-a născut la New York, în 1928. În 1944 s-a înrolat în Marina Comercială a SUA, luând parte la al Doilea Război Mondial. În Germania s-a îmbolnăvit de tuberculoză şi a suferit câteva operaţii, pierzându-şi 11 coaste şi un plămân. În cei patru ani de spitalizare, Selby a devenit dependent de morfină, dar a şi început să scrie povestiri.

Primele scrieri îi sunt publicate în reviste precum „Kulchur" şi „Black Mountain Review". Printre romanele sale se numără: „The Room" (1971), „The Demon" (1976), „Requiem for a Dream" (1978) sau „The Willow Tree" (1998). În anii '80, Selby începe să scrie scenarii de film şi televiziune, predând şi creative writing la University of Southern California. Moare la Los Angeles în 2004.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite