VIDEO Alexandra Pirici: „Nu e un film despre căpşunarii români din străinătate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actriţa joacă în pelicula „Hai paura del buio“, care va avea premiera mondială la Mostra veneţiană. Alexandra Pirici, în vârstă de 28 de ani, are rolul principal în filmul regizat de Massimo Coppola. Ea o interpretează pe Eva, o tânără din România care pleacă în Italia să-şi caute mama.

Eva, personajul tău, alege să plece în Italia după ce e concediată în România. Înseamnă că „Hai paura del buio" e un film despre emigranţii români?

N-aş spune. Ce mi se pare mie interesant e că Eva, personajul meu, nu aparţine neapărat unui loc anume, deci nici României. În momentul în care îşi pierde slujba aici, decide să plece pentru că n-o mai ţine nimic în ţară: nu are nici un iubit, nici familie... De fapt, ea pleacă în Italia ca să-şi găsească mama, care a părăsit România încă de când ea era doar o adolescentă. Nu pleacă în Italia ca să facă bani, ca să lucreze acolo.

Ce fel de fată e Eva?

În niciun caz genul care să-şi dorească o maşină sau o bluziţă pe care să scrie cu strasuri „Dolce & Gabbana". Ea caută în Italia o viaţă mai bună, dar una emoţională, nu materială. Dacă vrei, mai degrabă mama ei este o româncă plecată la muncă în Italia.

Prezenţa, în film, a unui personaj din România care pleacă în Italia hrăneşte o prejudecată?

E o situaţie care s-a creat din cauza unor prejudecăţi care spun că un român care se duce în străinătate o face obligatoriu ca să culeagă căpşuni sau să facă menajul.  „Hai paura del buio" nu e un film despre căpşunarii români! Nu-şi propune să dea o sentinţă, să tragă o concluzie. Massimo mi-a povestit că îşi dorea ca personajul să fie o tipă emancipată, nu complexată sau timorată provincial. Eva e o româncă deschisă şi cosmpolită, genul de om care se simte bine oriunde. Nu reprezintă deloc tipologia unui om dintr-o ţară mică şi săracă.

„Miza e societatea de consum, compromisul"

Ţi-a fost teamă de rolul Evei, primul rol principal din cariera ta?

Mai degrabă mi s-a părut interesant să încerc o provocare. Când ai un rol mai mare poţi face mai multe lucruri, poţi fi creativ. Însă, în acelaşi timp ai şi foarte multă responsabilitate. Când l-am cunoscut pe Massimo mi-a părut un tip inteligent şi foarte deschis şi, pe parcursul filmărilor, mi-a plăcut mult fiindcă mi-a dat suficientă libertate.

Deşi ai jucat roluri secundare în mai multe filme, ai terminat coregrafia, nu actoria. Te-a format coregrafia, în vreun fel, ca actriţă?

Da; nu am niciodată emoţii la castinguri. Nu pentru că nu mi-aş dori la fel de mult ca ceilalţi concurenţi să obţin rolul, ci pentru că n-am strâns niciodată din dinţi pentru un rol şi n-am simţit niciodată genul acela de disperare pentru a obţine unul. Asta nu înseamnă că nu-mi doresc să lucrez, dimpotrivă. Dar sunt mai conştientă că reuşita la un casting nu ţine doar de mine şi că nu se termină lumea dacă nu iau o probă.

Două destine se întâlnesc în film. Cel al unei românce şi cel al unei italience. Care e miza?

Miza are, de fapt, legătură cu societatea de consum, cu compromisul. Filmul are legătură  cu această lume în care trăim, o lume industrializată în care e foarte greu să-ţi găseşti locul dacă nu vrei să faci parte din sistemul respectiv.

"Eva nu reprezintă deloc tipologia unui om dintr-o ţară mică şi săracă."

Debut pentru regizor

Filmul „Hai Paura del Buio" („Cui îi e frică de întuneric") este povestea a două tinere, una italiancă şi alta româncă, ale căror vieţi se intersectează. Românca (interpretată de Alexandra Pirici) părăseşte ţara natală după ce-şi pierde slujba şi se duce în Italia, la mama ei, Katya (Lia Bugnar). 

Pelicula, care a fost selectată în secţiunea Settimana Internazionale della Critica, reprezintă debutul în lungmetraj al regizorului italian Massimo Coppola. Acesta este cunoscut pentru documentarele sale, precum şi pentru un faimos show tv, pentru MTV Italia, „Avere Vent'anni".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite