Alexandra Coman cântă de Ziua Unirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Violonistul Alexandru Tomescu şi pianistul Horia Mihail vor susţine duminică, alături de soprană, un concert  extraordinar. Invitata de onoare a serii, soprana Alexandra Coman, va fi acompaniată de compozitoarea şi pianista Livia Teodorescu-Ciocănea.

Lucrări de Ciprian Porumbescu, Ludwig van Beethoven, George Enescu, Piotr Ilici Ceaikovski vor putea fi ascultate duminică seară, de la ora 19.00, într-un concert de gală, la Sala Radio, în interpretarea a trei nume importante: violonistul Alexandru Tomescu, soprana Alexandra Coman şi pia­nistul Horia Mihail. Soprana Alexandra Coman va interpreta duminică seară „Trei cântece româneşti pentru soprană şi pian", de Tiberiu Brediceanu, şi liedul „El vito", de Fernando J. Obradors, în acompaniamentul pianistei Livia Teodorescu-Ciocănea.

Alexandra Coman, în vârstă de 33 de ani, a avut, de-a lungul timpului, parteneri de scenă celebri, printre care Placido Domingo sau José Carreras. Elevă a lui Luciano Pavarotti (2000-2003), soprana a cântat în anii trecuţi alături de Carreras şi pe scena Ateneului Român sau la Timişoara. De altfel, cu Placido Domingo va înregistra un album de arii şi duete care va apărea în această toamnă. „Să cânţi alături de Carreras şi Domingo este o responsabilitate imensă, dar nu este greu, deoarece sunt nişte colegi extraordinari care mă inspiră chiar şi în timpul concertului", mărturiseşte soprana.

„O personalitate matură, complexă, tot mai curioasă în descoperirea profunzimilor concertelor pe care le abordează", aşa cum este caracterizat de critici, Alexandru Tomescu, care cântă din 2007 la Stradivarius Elder-Voicu 1702, este recunoscut drept unul dintre exponenţii de marcă ai şcolii româneşti de vioară. La pianistul Horia Mihail, care îl va acompania, duminică seară, pe Alexandru Tomescu în interpretarea lucrărilor de Ceaikovski, Enescu sau Porumbescu, criticii au apreciat, de asemenea, „fineţea, delicateţea frazării, bogăţia de nuanţe".

De la Ceaikovski la Enescu

Gala de duminică seară de la Sala Radio este organizată de Orchestrele şi Corurile Radio şi Fundaţia Radio România cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române: la 24 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza era votat, unanim, Domn al Moldovei şi Domn al Ţării Româneşti de cele două camere de deputaţi de la Iaşi şi Bucureşti. Concertul va avea un program variat cu lucrări cunoscute: „Balada pentru vioară şi pian", de Ciprian Porumbescu, „Romanţa în Fa major pentru vioară şi pian", de Ludwig van Beethoven, „Pavana" din „Suita op.10 pentru piano solo", de George Enescu, „Vals scherzo pentru pian şi vioară", de Piotr Ilici Ceaikovski, „Lăutarul pentru vioară solo", de George Enescu, „Melodii lautăreşti pentru vioară şi pian", de Pablo de Sarasate. Biletele de la Sala Radio costă între 10 şi 20 de lei.

Mimi, rolul de suflet

Soprana Alexandra Coman a cântat pentru prima dată în străinătate în 1996, la Palais Corbelli din Viena. În România a debutat cu un rol integral, Magda din opera „La Rondine", de Giacomo ­Puccini, la Universitatea Naţională de Muzică, în 2002. Mama Alexandrei este actriţa Carmen Maria Strujac, cunoscută din seria filmelor „Haiducii", în care a jucat alături de Florin Piersic. „Când venea la mine la şcoală, toate colegele mele se adunau în jurul ei, puneau mâna pe ea să vadă dacă «e adevărată» şi pe mine mă întrebau dacă am curaj s-o mângâi. Am crescut într-un mediu artistic şi faptul că am ales tot o carieră artistică a venit de la sine", povesteşte soprana Alexandra Coman.

Mimi, din opera „La bohème", de Giacomo Pucci­ni­,­ îi rămâne sopranei cel mai drag personaj. Alexandra a interpretat la Los Angeles acest rol, pe care de altfel îl pregăteşte şi acum, pentru luna mai, pe scena Teatrului Liric din Craiova. De asemenea, soprana a susţinut un recital în onoarea regelui Juan Carlos şi a reginei Sofia ai Spaniei la Teatro dell'Opera de la Roma, un concert-gală la ­Leipzig cu Carreras (transmis de ZDF) şi un recital la Opera din Roma (difuzat în direct pe
TelePace).

Informaţii utile

Concert: Soprana ­Alexandra Coman, violonistul Alexandru Tomescu şi pianistul Horia Mihail
Când: Duminică, 23 ianuarie, ora 19.00
Unde: Sala Radio din Bucureşti
Preţ bilete: 10 lei, 15 lei, 20 lei

„Remember Enescu"

Cu o carieră impresionantă, palmaresul lui Alexandru Tomescu (foto), în vârstă de 35 de ani, numără peste 100 de premii întâi naţionale şi nu mai puţin de 26 de distincţii internaţionale. A cântat în cele mai mari săli de concerte ale lumii: Carnegie Hall - New York, Concertgebouw - Amsterdam, Théatre des Champs Élysées - Paris sau Metropolitan Arts Center - Tokyo. În calitate de preşedinte al fundaţiei culturale „Remember Enescu", Alexandru Tomescu este implicat în numeroase proiecte muzicale, în special în organizarea concursului internaţional de vioară „Remember Enescu" .

image
Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite