Alegerile Copyro, o bătaie de joc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul general al Copyro, Nicoleta Cofcinski, nu a fost înlocuit ieri din funcţie, la adunarea generală fiind  prezenţi doar 9 dintre cei 1.700 de membri. Azi, Adunarea Copyro se va întruni din nou. Dintre cele 14 persoane prezente, trei formau conducerea Copyro: Eugen Uricaru, preşedinte din 2006, directorul general Nicoleta Cofcinski şi directorul George Bălăiţă.

Ieri, la ora 11.30, în şedinţa în care urma să fie supusă la vot demiterea Nicoletei Cofcinski, în Sala Millenium din cadrul Centrului de Conferinţe al fostului Hotel Modern din Bucureşti, erau prezenţi doar 9 membri Copyro dintre cei 1.700 câţi are Societatea de Gestiune Colectivă a Drepturilor de Autor. În total, erau 14 oameni într-o sală de o sută de locuri.

Nefiind întocmit cvorumul necesar de jumătate plus unu - 851 de membri -, şedinţa a fost amânată pentru astăzi, la aceeaşi adresă, când, potrivit statutului Copyro, poate fi luată o decizie indiferent de numărul membrilor prezenţi.  Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) a decis, în urma unui control efectuat în acest an, suspendarea temporară a activităţii Copyro de la 1 iunie, iar ieri trebuia demis directorul Nicoleta Cofcinski.

Nicolae Prelipceanu: „Nu am fost convocat"

Aflat în sală, scriitorul Nicolae Prelipceanu, membru Copyro, a subliniat: „Întrebarea e: dacă aştepţi aproape 2.000 de membri, câte locuri trebuie să aibă sala? Aici sunt maximum o sută de locuri. Am venit pentru că aş vrea să ştiu -  deşi cred că n-o să aflăm nici mâine (n.red. - astăzi) -, ce e adevărat şi ce nu din declaraţiile domnilor de la ORDA referitor la procentul ilegal de 60% încasat din drepturile autorilor". Prelipceanu, care mărturiseşte că nu a fost convocat direct de Copyro, adaugă: „I-aş întreba pe cei din consiliu dacă au văzut statutul de funcţionare a Copyro, pentru că se vorbesc lucruri teribile despre nivelul înalt al salariilor şi despre angajaţi din familie". În 2009, Copyro avea 27 de angajaţi, dintre care 17 pe perioadă nedeterminată, iar cheltuielile brute cu salariile însumau 76.334 de lei, potrivit documentelor ORDA. 

Doru Păunescu, director în cadrul ORDA, coordonator al activităţii privind organismele de gestionare a drepturilor colective, spune că ORDA nu are competenţa de a investiga cheltuielile cu sala­riile, însă „ANAF-ul trebuie să vadă aceste aspecte, noi avem un parteneriat şi sperăm ca la un moment dat să putem clarifica situaţia".

Neregularităţi descoperite de ORDA

Copyro, organism unic desemnat de ORDA la nivel naţional pentru colectarea remuneraţiei compensatorii privind copia privată, a fost înfiinţat în 1996 şi este, în prezent, condus de Eugen Uricaru, preşedintele instituţiei din 2006, directorul general Nicoleta Cofcinski şi directorul George Bălăiţă. Potrivit ORDA, în 2009, Copyro a avut încasări de circa 1,5 milioane de euro. Copyro a păstrat 60% din această sumă.

„Legea 8/1996 prevede 15%, nimic mai mult", explica pentru „Adevărul", la finalul lunii iunie, Robert Bucur, director general ORDA. Pentru a-şi putea relua activitatea, Copyro este obligat prin lege să înlocuiască din funcţie directorul general, Nicoleta Cofcinski, sub mandatul căruia s-au produs ilegalităţile. Despre şedinţa la care au fost prezenţi şi trei reprezentanţi din partea ORDA, directorul Doru Păunescu afirmă: „Noi nu cerem altceva decât respect faţă de autoritate şi transparenţă. Sancţiunea e prevăzută în lege, nu e ceva personal".

Nicoleta Cofcinski: „O să lămurim lucrurile!"

La rândul său, conducerea Copyro acuză ORDA. „Copyro este o instituţie de drept privat, iar ORDA are competenţe numai într-o anumită sferă de activitate!", spune Eugen Uricaru, în timp ce Nicoleta Cofcinski ameninţă: „O să lămurim lucrurile!". În prezent, Copyro, fostul Fond Literar privatizat, în care au fost transferaţi mulţi dintre membrii Uniunii Scriitorilor din România, are pe rol procese cu urmaşii lui Mihail Sebastian, Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu sau Nicolae Labiş. De asemenea, Copyro este suspectat de blocarea traducerilor, o traducere nouă a unei opere fiind mai eficientă financiar pentru o editură. În 2005, Eugen Uricaru a fost acuzat de colaborare cu Securitatea şi şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al Uniunii Scriitorilor cu o lună înainte de expirarea mandatului.

"Noi nu cerem altceva decât respect faţă de autoritate şi transparenţă. Sancţiunea e prevăzută în lege, nu e ceva personal. ''
Doru Păunescu  director ORDA

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite