Actriţa Marga Barbu a încetat din viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marga Barbu a decedat marţi, în Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti, la vârsta de 80 de ani, din cauza unei suferinţe cardiace mai vechi. Actriţa s-a născut pe 24 februarie 1929, la Ocna Şugatag, judeţul Maramureş.

A jucat în peste 30 de filme, fiind cunoscută pentru rolul hangiţei Aniţa din seria „Haiducilor“, al Agathei Slătineanu din ciclul „Mărgelatu“, dar şi pentru interpretarea de excepţie din „Domnişoara Aurica“.

Actriţa se internase în spital în urmă cu o săptămână.

Marga Barbu s-a născut la 24 februarie 1929 în Ocna Şugatag, Maramureş. A absolvit Institutul de Teatru din Bucureşti în 1950. A jucat în peste 30 de filme, fiind cunoscută pentru rolul hangiţei Aniţa din seria „Haiducilor” şi al Agathei Slătineanu din seria „Mărgelatu”, dar şi pentrul rolul de compoziţie din „Domnişoara Aurica” ( regia Şerban Marinescu, 1986 ).

Marga Barbu a fost căsătorită cu scriitorul Eugen Barbu, fiind la a doua căsătorie după cea cu Constantin Codrescu.

În 2004 Marga Barbu a fost decorată de preşedintele Ion Iliescu cu Ordinul Naţional "Serviciul Credincios", în grad de cavaler. Distincţia i-a fost acordată ca "semn de apreciere pentru îndelungata şi fructuoasa activitate artistică şi pentru talentul şi dăruirea puse în slujba artei spectacolului şi a teatrului românesc".

De-a lungul activităţii sale, actriţa a mai fost distinsă cu premiul Asociaţiei Cineaştilor din România (ACIN) pentru filmele "Haiducii", "Urmărirea", "Facerea lumii", în 1971, iar, în 1986, ACIN a premiat-o pentru pelicula "Domnişoara Aurica".

Marga Barbu nu a mai jucat în niciun film, după 1980, în special din pricina vârstei înaintate şi a problemelor cu inima.

Anca Pandrea (soţia lui Iurie Darie): "Regret cumplit. Nici nu o să îi spun soţului meu nu vreau să îl necăjesc. Are şi el 80 de ani şi îmi este frică. Astăzi nici nu mai dau drumul la televizor, îl las să se ocupe de repetiţiile lui. Eu nu am cunoscut-o foarte bine, dar Iurie spunea mereu despre ea că este un om generos, drăguţ, muncitor, nu ştia cum să facă să iasă bine filmarea, uita şi de masă şi de tot ".

George Motoi (actor şi regizor): "Regret nespus de mult. A fost o actriţă foarte importantă a teatrului şi filmului românesc".

Szoby Cseh (actor şi cascador): "Era extraordinară, am fost mereu un mare admirator al ei. Făcea lucruri pe care mulţi bărbaţi nu reuşeau sau nu aveau curajul să le facă în filme".




Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite