"Actorul" Andrei Pleşu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Humanitas Multimedia a lansat volumul "Craii de Curtea-Veche", într-o lectură inedită În ţările Europei Occidentale, piaţa de audiobook este într-o continuă dezvoltare. Acolo, pe

Humanitas Multimedia a lansat volumul "Craii de Curtea-Veche", într-o lectură inedită

În ţările Europei Occidentale, piaţa de audiobook este într-o continuă dezvoltare. Acolo, pe autostrăzile pe care mulţi fac naveta zilnic la serviciu, oamenii preferă să asculte la volan mai degrabă o carte, decât muzica fm-urilor. Chiar dacă noi nu prea avem autostrăzi, Editura Humanitas Multimedia şi-a propus să impună şi pe piaţa românească modelul cărţii vorbite.

Cu ocazia lansării versiunii audio a romanului lui Mateiu Caragiale joi seară, Gabriel Liiceanu a făcut o comparaţie între piaţa detergenţilor şi cea de carte. Directorul Editurii Humanitas este de părere că, aşa cum, din lipsă de timp, s-a trecut de la spălarea manuală la cea în care sunt folosiţi detergenţii automatici şi maşinile de spălat, tot aşa, "nemaiavând timp astăzi pentru igiena noastră interioară", suntem nevoiţi să apelăm la soluţia audiobookului. Glumind mai departe în sensul aceleiaşi comparaţii, Gabriel Liiceanu a spus că Andrei Pleşu "este un excelent detergent şi o maşină de spălat".

Pentru a fi un bun actor - este de părere Liiceanu - "îţi trebuie inteligenţă, libertate şi bun-gust (pentru a nu patetiza fără rost)". "În afară de marii actori, nu ştiu un alt om care să strângă toate aceste calităţi cum e Andrei Pleşu", a adăugat directorul Editurii Humanitas.

După cum a mărturisit Pleşu, l-a ajutat foarte mult faptul că era vorba de o carte care-i place ("nu cred că aş putea citi alte texte decât cele care-mi plac"). De aceea, lectura romanului "Craii de Curtea-Veche" nu a fost una exterioară: "N-am interpretat acest text, aşa cum fac mulţi actori, ci m-am identificat cu el - şi cred că aceasta e normalitatea unei lecturi", a spus Pleşu.

Nu este primul audiobook scos pe piaţă de Humanitas Multimedia cu vocea lui Andrei Pleşu. În afară de câteva cărţi proprii pe care şi le-a citit în faţa microfonului, el a mai înregistrat şi un CD cu texte semnate de I.L. Caragiale. "Cu vârsta, cred că ar trebui să trec de la scrisul de cărţi la lectura de cărţi - că văd că asta-mi iese mai bine", a glumit Pleşu.

"Ai nevoie de trei plămâni"

Înregistrarea acestui audiobook a durat 10 ore, iar Andrei Pleşu a recunoscut că a fost o experienţă destul de dură. Aceasta cu atât mai mult cu cât textul "Crailor de Curtea-Veche" este şi destul de dificil: "Ai nevoie de trei plămâni pentru a încheia cum trebuie o frază", a mai spus Pleşu. Din cele zece ore de lectură în studio, au rezultat patru ore şi jumătate, împărţite pe parcursul a patru CD-uri.

Tot efortul a meritat, pentru că romanul lui Mateiu Caragiale este o adevărată bijuterie. La vremea scrierii şi publicării acestei cărţi, lumea nu a reuşit să o preţuiască la adevărata ei valoare. George Călinescu scria chiar că este "o operă ratată, a unui mare ratat".

Iată însă că posteritatea a repus romanul în drepturi: în urmă cu cîţiva ani, o revistă de cultură ajungea la concluzia, în urma unui sondaj făcut printre criticii literari, că este cel mai bun roman românesc din toate timpurile, iar Gabriel Liiceanu spunea la lansarea audiobookului chiar că e "unul dintre cele mai mari texte ale literaturii universale". În lectura lui Andrei Pleşu, acestei cărţi i s-a adăugat cu siguranţă o valoare suplimentară.

Cred că ar trebui să trec de la scrisul de cărţi la lectura de cărţi - că văd că asta-mi iese mai bine
Andrei Pleşu, scriitor

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite