Actorii români se duc spre Hollywood

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Succesul lui Dragoş Bucur în filmul „The Way Back“ atrage atenţia asupra fenomenului de migraţie a tinerilor interpreţi români spre filmele occidentale. „Washington Post“ scrie despre Dragoş Bucur că este un actor „excepţional“, situându-l de aceeaşi parte cu Colin Farrell şi Ed Harris – protagoniştii filmului.

Într-o cronică semnată de Dan Kois pentru cotidianul american „Washington Post", filmul „The Way Back", în regia reputatului Peter ­Weir, care a avut premiera în cinematografele americane pe 29 decembrie, este criticat din punct de vedere tehnic, dar elogiat pentru prestaţiile actorilor.

Citiţi şi:

Un film unguresc cu distribuţie românească, propus la Oscar 2011

Bucur interpretează rolul unui „contabil ager la minte": „Remarcabili în distribuţia internaţională a filmului sunt Colin Farrell, care joacă rolul unui criminal rus, şi excepţionalul actor român Dragoş Bucur", scrie Kois în „Washington Post". Dragoş Bucur nu este singurul actor român din distribuţia lui „The Way Back".

Alexandru Potocean („432") se află, de asemenea, pe listă. Despre experienţa lucrului cu o echipă internaţională, Potocean spune că nu trebuie „hiperbolizată": „Este în primul rând una personală, nu ştiu dacă ajută în vreun fel cinematografia românească. Iar pentru mine a fost o chestiune de şansă, este un rol de care şi alţi actori români ar fi fost capabili", a declarat, modest, actorul pentru „Adevărul".

Numai de câştigat

Succesul lui Bucur reaminteşte alte cazuri celebre în care actori de-ai noştri au avut apariţii semnificative în roluri importante: Ion Caramitru ­(„Kafka", de Steven Soderbergh) şi Marcel Iureş („The Peacemaker" şi „Hart's War"), în anii '90, apoi Maia Morgenstern (Fecioara Maria în „Patimile lui Hristos") şi Oana Pellea („Children of Men"). Criticul de film Cristina Corciovescu recunoaşte că, deşi Marcel Iureş şi Ion Caramitru au avut, în anii '90, roluri importante, „din păcate, nu s-au soldat cu o bogată carieră internaţională.

Au fost apariţii sporadice". Criticul de film atrage atenţia că actriţe precum Medeea Marinescu şi Anamaria Marinca îşi construiesc, de ceva ani, o carieră importantă în străinătate, „o carieră chiar mai importantă  decât cea din România".

În ce priveşte cinematografia românească, Cristina Corciovescu afirmă că situaţia este „benefică şi pe termen lung, şi pe termen scurt. Pe termen lung, prestaţiile acestea actoriceşti ar putea să atragă regizori străini importanţi să lucreze cu ei chiar în România, în diverse coproducţii". Criticul şi istoricul de film mai crede că, „din punct de vedere al producţiei, lucrurile fiind acolo mai bine organizate, ţinute în mână, acest fapt îi dă o mai mare ordine şi disciplină şi actorului respectiv".

Criticul de film Andrei Gorzo încearcă să privească lucrurile şi din alt unghi: „Atât Ion Caramitru cât şi Marcel Iureş au prins o serie de roluri importante în anii '90. În mod evident, acest fapt nu a avut un impact cutremurător asupra cinematografiei noastre. În prezent, actorii români îşi datorează rolurile din străinătate succeselor filmelor româneşti. Astfel, feţele lor au atras atenţia directorilor de casting din Europa şi de peste Ocean, atunci când au nevoie de fizic şi de tipologie de est-europeni".

Roluri de Est-europeni

Chiar dacă unii actori români îşi construiesc o carieră în afară, criticul de film consideră că „faptul că nu s-au descotorisit de accentul românesc le limitează gama personajelor pe care le pot interpreta la roluri secundare de europeni şi est-europeni"; vezi cazul  Oanei Pellea, în „Children of Men".

Andrei Gorzo crede că Marcel Iureş „nu consideră că partea cea mai importantă a vieţii sale este la Hollywood, ci ceea ce face, în teatru şi film, în România. Metoda lui este de a câştiga câte un rol acolo pentru a-şi creşte contul în bancă, pentru ca apoi să-şi facă treaba aici". Criticul de film mai consideră că Maia Morgenstern „a jucat în filmul cel mai de succes dintre toţi, dar este greu să continui la Hollywood după un astfel de rol: nu spunea nicio replică, era ca o icoană".

Trei actori români, distribuiţi şi apreciaţi la Hollywood

Oana Pellea

A jucat în pelicula „Copiii tatălui"/„ Children of Men" (2006), regizată de Alfonso Cuaron, alături de Clive Owen şi Julianne Moore. Filmul a avut trei nominalizări la Oscar şi a câştigat un premiu la Festivalul de la Veneţia.

Maia Morgenstern

Actriţa a fost subiectul a numeroase controverse după rolul Fecioarei Maria din „Patimile lui Hristos"/„The Passion of the Christ" (2004), regizat de Mel Gibson. Morgenstern a fost apreciată de criticii de peste Ocean.

Marcel Iureş

A rămas emblematic pentru rolurile de tip hollywoodian cu o apariţie generoasă în „Pacificatorul"/„ The Peacemaker" (1997), film avându-i în distribuţie pe George Clooney şi pe Nicole Kidman.

image
image
image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite