Actorii promotiei 2005 primesc cate un milion de lei pentru un spectacol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii actori si regizori se razvratesc din nou, dar nu facand declaratii pesimiste, ci prin munca, singura lor sansa de supravietuire intr-un sistem care mai are puterea sa le absoarba talentul.

Tinerii actori si regizori se razvratesc din nou, dar nu facand declaratii pesimiste, ci prin munca, singura lor sansa de supravietuire intr-un sistem care mai are puterea sa le absoarba talentul. Joaca la teatre de stat, unde sunt platiti cu un milion de lei pe spectacol sau se angajeaza cu carte de munca pe patru milioane de lei, fac emisiuni televizate, unde pot castiga de la doua milioane la 200 de euro pe ziua de filmare, apar in reclame pentru cateva sute sau chiar 1.000 de dolari. Pentru premiantii Galei Absolventilor Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica viitorul nu este deloc sumbru. Lamentarile nu mai au deloc rost, pentru ca e multa treaba de facut. Diana Iliescu, castigatoarea premiului pentru regie, ne-a declarat ca face parte din generatia optimista de absolventi: "Pentru orice tanar este greu sa-si gaseasca un loc de munca, nu este un lucru specific doar meseriei noastre. Tinerii au dificultati la angajare, chiar daca sunt talentati. Noi avem insa mai multe sanse si ni se deschid mai multe portite de reusita. Nu trebuie decat sa ne implicam. Lucrurile parca s-au schimbat si suntem priviti cu mai multa seriozitate. De exemplu, spectacolul cu care am castigat premiul cel mare la Gala Absolventilor a fost preluat in repertoriul Teatrului Foarte Mic, la invitatia directorului Mihai Dinvale. Toata lumea va fi implicata, atat eu, cat si colegii mei. Din toamna vom da mai multe reprezentatii pe saptamana si suntem platiti pe spectacol, in regim de colaborare".

Ca sa se angajeze, tinerii se folosesc de relatii, se cupleaza la piata zvonurilor, dar refuza sa si le aconteze cu sume grase indesate in plicuri sau cu atentii de orice fel. "Nu mi se pare normal sa dai spaga sa te angajezi. Arta nu se asorteaza cu mita. In acest domeniu nu prea poti sa te imbogatesti, important e sa ai ceva de spus. Cu salariile de astazi din teatru nu se poate trai decent. Eu cred ca unii dintre colegii mei ar accepta sa se angajeze si pentru 3.500.000 de lei pe luna la un teatru, numai sa aiba unde sa joace si sa faca un prim pas in cariera. Cand mi-am ales aceasta meserie nu m-am gandit ca ma voi lafai in bani", spune Dana Iliescu.
Actorii joaca in productii de doi bani pentru 200 de euro pe zi
Andreea Samson a castigat premiul pentru cea mai buna interpretare feminina la aceeasi gala, iar acum are colaborari cu Teatrul de Comedie, jucand prin diverse spectacole. In buzunar ii intra cam un milion pentru un spectacol, dar mai sunt si colaborarile. O zi de filmare pentru o emisiune tv se remunereaza chiar si cu 200 de euro. "Uneori mai suntem nevoiti sa jucam si in productii de doi bani ca sa mai castigam cate ceva. Sper sa nu ne mai putem vinde atat de usor si sa facem mai multe lucruri de calitate. Mai intai sa ne stabilim valoarea si apoi putem negocia mai bine munca noastra", spune Andreea Samson.
Salariul de 4.000.000 de lei, acceptabil pentru studenti
Pavel Barsan este un alt laureat al Galelor Absolventilor, castigand premiul pentru cea mai buna interpretare masculina. "Dupa ce mi-am dat licenta, am fost sunat de directorul Teatrului din Constanta care m-a angajat cu 4.000.000 de lei pe luna, o suma buna de pornire pentru mine, avand in vedere varsta si experienta mea. Mi s-a spus ca aceasta este categoria la care pot fi incadrat. Sunt din Bucuresti, dar in contract mi s-a asigurat o oarecare independenta si imi pot oferi serviciile in emisiuni televizate si pe alte scene. Pentru o zi de filmare intr-o emisiune pentru copii, unde joci rolul unui personaj de basm, poti sa primesti 1.500.000-2.000.000 de lei, iar pentru aparitia intr-un spot, cateva sute de dolari sau chiar si 1.000, pentru un rol mai important".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite