Actorii despre culisele teatrului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se spune ca spectatorii nu trebuie sa stie ce se petrece in culisele teatrelor, fiindca asta le-ar afecta imaginea despre actorii-vedeta pe care se duc sa-i vada pe scena. Dar sunt cazuri in care

Se spune ca spectatorii nu trebuie sa stie ce se petrece in culisele teatrelor, fiindca asta le-ar afecta imaginea despre actorii-vedeta pe care se duc sa-i vada pe scena. Dar sunt cazuri in care tocmai felul in care actioneaza acesti actori in culise se adauga imaginii lor de pe scena si o completeaza benefic. Din aceasta categorie de actori ce detin, pe langa talent, si constiinta fac parte Irina Petrescu si Victor Rebengiuc care au contactat, in aceste zile, ziarul Adevarul pentru a semnala disfunctii grave in activitatea lor artistica si pentru a ajunge, pe aceasta cale, la spectatorii lor. Irina Petrescu avertizeaza asupra metodelor folosite de asa-zisi impresari, care ii insala cu buna stiinta atat pe actori, cat si pe spectatori, iar Victor Rebengiuc isi exprima nedumerirea cu privire la sindicatele din teatre care fac presiuni pentru a inchide teatrele in zilele declarate libere de catre Guvern, in perioada sarbatorilor de iarna.
Apel alarmat catre Oficiul National al Protectiei Consumatorului
Irina Petrescu: "Protejati, domnilor, nu numai cumparatorii de dulciuri falsificate, ci si spectatorii iubitori de teatru usor de pacalit. Verificati daca afisele lipite pe strazi isi afla realitatea si in seara spectacolului anuntat celor care, din dragoste si imensa nevoie de spectacole bune si de "dulciuri", noiembrie, sa prezinte in Clujul impanzit cu afisele Teatrului Bulandra - Casatoria, de Gogol, in regia lui Iuri Kordonski - un cu totul alt spectacol, care nu figureaza in repertoriul nici unui teatru din Bucuresti. Nu contest valoarea acelui spectacol, pe care nu l-am vazut, si nici probitatea profesionala a colegilor actori, consider insa condamnabila impertinenta acelui geambas - al carui nume nu vreau sa-l retin - care si-a permis fara nici un scrupul manjirea reputatiei unei trupe de elita. In orice tara europeana civilizata, un asemenea "impresar" nu ar avea acces la produse de lux sau ar fi chemat in instanta. Noi ne multumim cu un protest moale si trist, mestecand cenusa umilintei si saraciei. Cer scuze, in numele colegilor mei, spectatorilor clujeni care ne-au asteptat si pe care, nu din vina noastra, nu i-am putut intalni".
Noi vrem sa jucam!
Victor Rebengiuc: "Noi vrem sa jucam si in zilele libere, dar se pare ca nu vom putea din cauza presiunii facute de sindicate, care invoca ordonanta cu zilele libere. Noi avem o meserie "cu foc continuu", cum e posibil sa inchizi teatrul exact cand oamenii sunt liberi si vor sa vina sa te vada? Niciodata nu s-a mai intamplat asa ceva pana acum si trebuie sa se stie cumva ca actorii vor sa joace, vor sa ajunga la publicul lor. E ca si cum n-ai mai vinde paine fiindca e zi de sarbatoare. Pentru cei care iubesc teatrul, zilele de sarbatoare sunt un prilej de a se intalni cu actorii, unii vin chiar din provincie sa vada spectacole la Bucuresti. Noi vrem sa jucam!"

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite