Academicianul Dinu C. Giurescu: "Ceauşescu n-a fost numai un tiran”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cartea „Viaţa lui Ceauşescu: Ucenicul partidului" de Lavinia Betea, Cristina Diac, Florin-Răzvan Mihai şi Ilarion Ţiu, primul volum dintr-o trilogie în lucru, a fost lansată astăzi, la standul Editurii Adevărul de la Târgul de carte Bookfest.

Istoricii şi academicienii Dan Berindei şi Dinu C. Giurescu, fostul ministru de Externe Ştefan Andrei şi Grigore Cartianu, redactor-şef al ziarului "Adevărul", s-au aflat la standul Editurii Adevărul, alături de autorii biografiei lui Nicolae Ceauşescu.

Academicianul Dan Berindei a spus că 30% din materialele de arhivă folosite în carte sunt inedite şi că alcătuirea volumului este impresionantă. "Am citit cartea rapid, mai întâi din obligaţie, apoi cu un interes deosebit, care a făcut să nici nu mai conteze timpul", a spus istoricul, care a declarat că aşteaptă cu nerăbdare şi următoarele două volume.Trilogia va continua cu titlurile „Fiul poporului" şi „Tiranul".

"Această biografie este necesară şi ar trebui să încapă pe mâinile tinerilor, mai ales că lectura este uşoară şi nu ridică nicio problemă", a completat Dan Berindei.

Dinu C. Giurescu

Istoricii Dinu C. Giurescu şi Dan Berindei

Academicianul Dinu C. Giurescu a spus că nimic nu e mai complicat decât să reconstitui biografia unor lideri şi mai ales a liderilor comunişti. "E nevoie de multă migală şi de pricepere ştiinţifică", a punctat el.

"Ceea ce surprinde în primul rând este amploarea proiectului. Nu avem un singur volum, ci trei volume. Primul cuprinde copilăria lui Ceauşescu, până în 1959. Al doilea îl prezintă pe Ceauşescu la putere, iar al treilea are un titlu la care sper să mai reflecte autorii, pentru că Ceauşescu nu a fost numai un tiran", a adăugat academicianul.

Dinu C. Giurescu a mai fost cucerit de grija pentru detalii şi de o acribie care nu este plictisitoare.

Lavinia Betea, una dintre autoarele cărţii şi coordonatoarea proiectului le-a mulţumit colegilor ei. "Această carte trebuia scrisă de o echipă. Materialul a fost atât de vast, încât un singur autor risca să se înnămolească".

Ministru asaltat de cititori

Standul Adevărul a organizat şi un eveniment în premieră. Ştefan Andrei, fostul ministru de Externe din perioada lui Ceauşescu, a intrat în dialog cu cititorii şi a acordat autografe pe cartea „I se spunea Machiavelli" - Ştefan Andrei în dialog cu Lavinia Betea, apărută la Editura Adevărul. 50 de exemplare s-au vândut în timp record, iar Ştefan Andrei a fost nevoit să mai stea la stand, dincolo de ora care îi fusese alocată, pentru a semna toate volumele.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite