A murit soţia dirijorului Sergiu Celibidache

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioana Celibidache s-a stins din viaţă ieri dimineaţă, la vârsta de 87 de ani, în urma unui accident vascular, la un spital din Paris.

De formaţie pictoriţă, Ioana Celibidache a părăsit România la 22 de ani, în 1946, fugind cu un avion militar francez şi având la ea doar o periuţă de dinţi. A studiat pictura şi desenul la Paris.


Sergiu Celibidache: „Ioana e viaţa, în fiecare moment e alta"

Pe Sergiu Celibidache l-a cunoscut la Buenos Aires. Avea 27 de ani şi era casătorită când s-au îndrăgostit. În cartea „Ioana Celibidache. O mătuşă de poveste", de Monica Pillat (Editura Humanitas, 2010), Ioana Celibidache povesteşte că prima lor întâlnire a fost de un magnetism aparte. „L-am văzut la teatrul Colon diirjnd Simfonia a IV-a de Brahms. Ascultându-i muzica, m-a copleşit o emoţie infinită, pe care n-o mai simţisem nicioadată. La sfârşitul concetului m-am dus cu programul în mână să-i cer un autograf. Când am ajuns, m-a măsurat de jos în sus, apoi s-a uitat cu privirea catifelată în ochii mei şi am plecat zbuciumată pe alţi 45 de ani", spunea Ioana Celibidache.

În 2001, Ioana Celibidache a publicat cartea „Sergiu, altfel". Picturile sale sunt adunate în două albume, editate la Paris, unde aceasta locuia.

Despre Ioana, Sergiu Celibidache a mărturisit, într-o conversaţie: „Ioana e viaţa, în fiecare moment e alta".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite