A murit Claude Chabrol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cineastul care a dat startul „noului val“ francez a încetat ieri din viaţă, la 80 de ani. Unul dintre cei mai importanţi cineaşti francezi, Claude Chabrol, a încetat din viaţă ieri-dimineaţă, la Paris, în vârstă de 80 de ani.

Decesul a fost anunţat de responsabilul pe cultură al Primăriei din Paris, Christophe Girard, care l-a caracterizat pe marele dispărut cu cuvintele: „a fost un cineast francez uriaş, liber, impertinent, politic şi prolix".

Născut la 24 iunie 1930, în Paris, Claude Chabrol a fost, alături de Jean-Luc Godard şi François Truffaut, una dintre figurile-cheie ale „noului val" francez (nouvelle vague), mişcare culturală care a schimbat din temelii, în anii '50-'60, istoria cinematografului. Autor al unei opere prolifice, de peste 50 de titluri, cineastul rămâne identificat cu filme de mare succes, precum „Violette Nozière" (1978), „Une affaire de femmes" (1988), „Madame Bovary" (1991), „ La cérémonie" (1995) sau „Merci pour le chocolat" (2000).

Ca mulţi alţi colegi ai săi din „noul val" - Jean-Luc Godard, François Truffaut, Éric Rohmer şi Jacques Rivette -, Chabrol a fost mai întâi, în anii '50, critic de film pentru influenta şi legendara revistă „Cahiers du Cinéma", sub îndrumarea lui André Bazin. În 1957, viitorul regizor a publicat, împreună cu Éric Rohmer, volumul „Hitchcock". În 1958, Chabrol îşi face debutul regizoral cu „Le beau Serge", o dramă influenţată de Hitchcock, considerată (exceptând „La Pointe-Courte", debutul lui Agnès Varda din 1955) primul lungmetraj Nouvelle Vague. Urmează, în 1959, „Les cousins" / „Verii", primul succes comercial al „noului val", şi „À double tour", primul film color al regizorului, cu Jean-Paul Belmondo.

Un film pe an

De departe cel mai prolific dintre principalii regizori ai curentului, Chabrol a realizat cam un film pe an, din 1958 până la moartea sa, în general thrillere de suspans în tradiţia hitchcockiană. Considerat un maestru al genului mystery, Chabrol nu realiza niciodată simple filme poliţiste sau de suspans, ci critici subtile ale burgheziei şi ale falsităţii relaţiilor interumane, aşa cum se vede în „Ceremonia", cel mai mare succes al său din ultima parte a vieţii.

„Sunt comunist, desigur, dar asta nu înseamnă că trebuie să fac filme despre strângerea recoltei", spunea regizorul în 1971, într-un interviu luat de Roger Ebert.

Cea de-a doua soţie a lui Chabrol (între 1964 şi 1980), actriţa Stéphane Audran, a jucat în mai multe dintre filmele lui, însă unele dintre cele mai „chabroliene" personaje au fost încarnate de actriţa Isabelle Huppert - servitoarea criminală din „Ceremonia"şi femeia care practică avorturi ilegale din „Une affaire de femmes". Tot Huppert a fost actriţa aleasă şi pentru a o interpreta pe Madame Bovary, în filmul din 1991.

Penultimul lungmetraj al cineastului, „La fille coupée en deux" (2007), a rulat în cinematografele româneşti şi la HBO, iar ultimul său film, „Bellamy" (2009), cu Gérard Depardieu, poate fi văzut tot pe HBO, miercuri, 15 septembrie, de la ora 12.45, şi duminică, 26 septembrie, de la ora 14.45. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite