A murit Ioan Grigorescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorul şi cineastul Ioan Grigorescu a încetat din viaţă, la vârsta de 80 de ani. Din bogata sa activitate de scenarist, se detaşează „Canarul şi viscolul“, peliculă onirico-fantastică cu ilegalişti comunişti şi muzică Phoenix, regizată de Manole Marcus.

Sâmbătă, 26 martie, scriitorul Ioan Grigorescu a încetat din viaţă.

Născut la Ploieşti, în ziua de 20 octombrie 1930, Ioan Grigorescu a moştenit harul de povestitor, ca şi pasiunea drumeţiei, de la tatăl său – care îi citea cu pasiune din „Ziarul ştiinţelor şi al călătoriilor“.

Activitatea literară, publicistică şi cinematografică a lui Ioan Grigorescu s-a desfăşurat de-a lungul unei jumătăţi de secol. A fost mulţi ani corespondent de presă, a condus revistele „Contemporanul“ şi „Cinema“, apoi ca vicepreşedinte al radioteleviziunii române a iniţiat festivalul „Cerbul de Aur“. Între 1993 şi 1999 a fost ambasador al României la Varşovia.

Ioan Grigorescu a semnat 15 volume de proză, 20 de scenarii cinematografice pentru filme artistice de lungmetraj şi peste 400 de episoade ale serialului „Spectacolul lumii“ (distins cu Premiul Academiei Române).

În anul 2001 i s-a decernat Premiul Academiei Române pentru „Spectacolul lumii“. Pe parcursul activităţii sale a fost distins cu importante premii naţionale şi internaţionale.

Între 2004 şi 2006 a realizat încă un serial documentar de 26 de episoade despre România, difuzat pe TVR Cultural, precum şi un film dedicat lui Nichita Stănescu (2008).

La începutul acestui an au fost lansate patru volume de sinteză din suita „Spectacolul lumii“, iar alte două volume vor fi tipărite în viitorul apropiat.
Slujba religioasă va avea loc marţi, 29 martie, de la ora 12.00, la Catedrala Sfântul Ioan din Ploieşti – urmată de înhumarea la Cimitirul Eternitatea.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite