„A fi sau a nu fi“ director

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Caramitru, care a jucat celebrul rol al lui Hamlet, a contestat procedura de evaluare a Ministerului Culturii pentru postul său de director al Teatrului Naţional din Bucureşti. Mihai Mihalcea şi-a declinat o viitoare candidatură la Centrul Dansului, iar un nou mandat al lui Cătălin Arbore, directorul Operei, este pus sub semnul întrebării.

Directorii instituţiilor naţionale de cultură, subvenţio­nate de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN), sunt în fierbere: le sunt evaluate proiectele de management. În 2011, pe baza acestor proiecte analizate de comisii ale ministerului, au obţinut mandate de directori Andrei Dimitriu, la Filarmonica „George Enescu" din Bucureşti, şi Ernest Oberländer Târnoveanu, la Muzeul Naţional de Istorie a României. Evaluarea se face anual de către comisii ale ministerului, iar directorii trebuie să obţină peste nota 7, dar şi la fiecare cinci ani pe baza unui proiect de management, când directorii trebuie să ia minim nota 9. „Procesul prevăzut de OUG 189/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură, aprobată cu modificări prin Legea 269/ 2009 este unul continuu", spune Carmen Croitoru, consilier personal al ministrului Culturii.

Caramitru a contestat evaluarea

Directorul TNB Ion Caramitru, a obţinut, în decembrie 2010, nota 9,88 la evaluarea pe cinci ani a primului mandat, notă dată de o comisie condusă de Liviu Ciulei. A urmat, în ianuarie 2011, încă o evaluare pe baza proiectului de management pentru un nou mandat realizată de o altă comisie, din care au făcut parte Demeter András, Ada Lupu Hausvater şi Dan Vasiliu, în urma căreia Ion Caramitru a obţinut nota 7,8.  După aflarea noului rezultat, directorul TNB a contestat viciile de procedură ale noii evaluări. Contestaţia i-a fost acceptată lui Ion Caramitru, urmându-se a fi organizată o altă comisie de evaluare. „Este o săritură peste ax! Nu mai era nevoie de un nou concurs, tocmai datorită notei de 9,88 obţinută în decembrie", spune directorul de teatru. „Este ilogic ce s-a întâmplat", a subliniat Caramitru, pentru „Adevărul".

Arbore, „sac de box"

O situaţie mai deosebită o au Cătălin Ionescu-Arbore, directorul Operei Naţionale din Bucureşti (ONB), şi Mihai Mihalcea, directorul Centrului Naţional al Dansului din Bucureşti (CNDB). Ei au obţinut, într-o primă etapă, notele 8,95 şi, respectiv, 8.30. După rezultat, Mihai Mihalcea şi-a declinat participarea cu un proiect pentru un nou mandat la CNDB. În urma notei de 8,95, directorul ONB, Cătălin Ionescu-Arbore, aflat la primul mandat, nu mai are voie să participe la o reevaluare (îi trebuia nota 9,00) şi îi rămâne doar dreptul de a se înscrie la un nou concurs pentru postul de director.

 „Sacul de box care am ajuns în ultimii ani prin toate loviturile din presă şi din alte părţi, din domenii sindicale, au influenţat comisia să mă taxeze cu cinci sutimi. Nu ştiu dacă mă voi înscrie la o nouă sesiune de evaluare. Sunt dezamăgit enorm de mult de atitudinea autorităţilor, iar aceste cinci sutimi m-au lovit foarte tare", a declarat, pentru „Adevărul", Cătălin Ionescu-Arbore.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite