AUDIO George Brăiloiu, românul care a cumpărat manuscrisele lui Cioran: „Am plătit de cinci ori mai mult“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

George Brăiloiu, deţinătorul KDF Energy este, de ieri seară, proprietarul de drept al  întregului lot de manuscrise şi documente care au aparţinut filozofului şi scriitorului român Emil Cioran, licitate la hotelul Drouot din Paris.

Brăiloiu povesteşe într-un interviu acordat pentru „Adevărul“ că preţul maxim la care se aştepta să le achiziţioneze ar fi fost de 200.000 de euro. „Suma cu care le-am cumpărat a fost de cinci ori mai mare decât valoarea estimată iniţial de organizatori, fiindcă a fost şi comisionul brokerului, care e enorm, 25% din valoarea licitată“, a declarat Brăiloiu, care a angajat un broker să reprezinte KDF la licitaţie. Omul de afaceri a plătit 405.000 de euro pentru documente. Valoarea la care acestea erau evaluate înainte de licitaţie a fost de maximum 100.000 de euro.

Cea mai mare bucurie pe care George Brăiloiu o are în legătură cu această reuşită e „bucuria celorlalţi“  şi „faptul că mi-am îndeplinit o dorinţă“, mărturiseşte. „Lumea mă sună, am primit mailuri din toate părţile lumii... Nu credeam că gestul meu are asemenea rezonanţă“. Brăiloiu va dona documentele statului român. Cel mai probabil, ele vor ajunge în posesia Bibliotecii Centrale Universitare, cu ai cărei reprezentanţi Brăiloiu se va întâlni săptămâna viitoare.
Ministerul Culturii a lipsit de la licitaţia Cioran, motivând lipsa de fonduri.

Află mâine cum şi-a sărbătorit Brăiloiu victoria câştigării licitaţiei numai din ediţia print a cotidianului „Adevărul“

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite