„Cântecul lebedei“ s-a auzit la Arad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua Mondială a Teatrului a fost sărbătorită prin Cehov. Regizorul Mihai Măniuţiu a avut sâmbătă seară premiera spectacolului „Cântecul lebedei“, după A. P. Cehov, la Teatrul Clasic „Ioan Slavici“ din Arad.

Mihai Măniuţiu şi-a lansat şi cartea „Memoriile hingherului" înainte de premieră, marcând, printr-un adevărat regal, Ziua Mondială a Teatrului, stabilită pe 27 martie, la Teatrul Clasic „Ioan Slavici" din Arad.

În oraşul în care în 1817 a fost construit primul teatru de piatră din ţară, Teatrul Clasic „Ioan Slavici" funcţionează într-una dintre cele mai impresionante clădiri, ridicată în secolul al XIX-lea.

Oraş drag Mariei Theresa, despre care Nicolae Iorga spunea că-i aminteşte de burgul Vienei prin arhitectura deosebită, Aradul este mai puţin cosmopolit decât Clujul şi Timişoara.

„Arhitectura Aradului e secesionistă, casele păstrează ornamente de o valoare unică în Europa", spune Ion Parhon, directorul Festivalului de Teatru Clasic, care se desfăşoară, în fiecare toamnă, la Teatrul Clasic „Ioan Slavici".

Lumea a venit sâmbătă seară la premieră, îmbrăcată elegant, în foaier, s-a servit şampanie, iar elevi de la Liceul de Artă au cântat live muzică veche. „În Arad, avem cel mai exigent public de teatru din România, de aceea avem atâtea manifestări artistice aici. Elita intelectuală formează, în Arad, o anumită aristocraţie", spune Ovidiu Cornea, susţinător de suflet al Festivalului de Teatru Clasic.

Regizorul Mihai Măniuţiu este legat de trupa arădeană prin spectacolul „Iubirea Fedrei", după Sarah Kane, cu care a obţinut patru nominalizări UNITER în 2007. „În «Cântecul lebedei» am făcut portretul trupei, am folosit în distribuţie întreaga trupă a teatrulul, rolul principal fiind interpretat de Ovidiu Ghiniţă", spune regizorul.

Teatrul Vechi din Arad

Teatrul Vechi din Arad

Premiera Revoluţiei

Măniuţiu a mai montat „Cântecul lebedei", în urmă cu 20 de ani la Cluj, dar premiera nu a mai avut loc din cauza declanşării Revoluţiei. Ulterior, a reluat spectacolul la Odeon în 1992. „Am avut o premieră fabuloasă la Cluj, pe 22 decembrie 1989, Victor Rebengiuc nu era de găsit, era în cele mai primejdioase locuri. Deja se trăgea, umblam disperaţi după el. Rebengiuc a plecat la Bucureşti şi l-am revăzut, la televizor, cu sulul de hârtie igienică în mână", povesteşte regizorul.

Eminescu, „sufleur" la Arad

Aradul are şi un Festival de Teatru Undergound care se desfăşoară primăvara. Teatrul Vechi, în care se desfăşoară festivalul neconvenţional, a fost construit în anul 1817. Mihai Eminescu a venit aici, ca sufleur, însoţit de trupa lui Mihai Pascaly. Vechiul Turn de apă, din anul 1896, găzduieşte numeroase spectacole.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite