Bucureşti: Stareţul de la Căldăruşani: „Se tem preoţii din parohii să nu le luăm banii!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până acum aproape doi ani cununia la mănăstire era o alternativă pentru tinerii căsătoriţi atât în privinţa peisajului cât şi în cea a preţului. Reporterii „Adevărul de seară“ au încercat să se cunune la câteva mănăstiri din jurul Bucureştiului, descoperind astfel nemulţumirile preoţilor „privaţi“ de privilegiul oficierii acestei taine.

Chiar dacă cei din mănăstiri nu au voie să oficieze taina cununiei, se poate ajunge la o înţelegere cu ei dacă eşti o „cunoştinţă“.  „Darul“ pentru o cununie la o mănăstire din jurul Bucureştiului ar costa în jur de 200-300 de lei, „preţul minim“, după cum apreciază stareţul Mănăstirii Căldăruşani, în comparaţie cu tarifele impuse de preoţii din Capitală, care sar bine de 1.000 de lei. Stareţii şi preoţii ce slujesc în aceste lăcaşuri monahale  sunt însă nemulţumiţi de decizia Patriarhiei de a interzice oficierea cununiilor.

Părintele Hrisostom, de la Mănăstirea Sitaru, din comuna Grădiştea, judeţul Ilfov, recomandă însă biserici din Capitală unde preoţii nu se uită la bani. „De când a venit noul Patriarh ne-a interzis să mai facem cununii. Nu se mai fac la nicio mănăstire din ţară, dar aş putea să vă recomand Biserica Sf.Nicolae dintr-o zi, unde preoţii Jan Nedelea şi Vasile Ioana nu iau bani“, îndrumă părintrele Hrisostom.

„S-au mai făcut cununii aici“

La nici 10 kilometri de Bucureşti, înspre Urziceni, se află Mănăstirea Căldăruşani, situată pe malul lacului cu acelaşi nume. Preotul spune hotărât că nu se fac nici aici cununii, din ordin „de sus“, însă oamenii din jurul altarului ne sfătuiesc să încercăm cu încredere şi la stareţ care ar putea fi îngăduitor.



FOTO: Stareţul Mănăstirii Căldăruşani

„S-au mai făcut cununii aici, doar la cunoştinţe şi cu aprobare de la Patriarh. Se duce stareţul să o ia, nu e treaba voastră“, ne sfătuieşte un şofer de la mănăstire.
Stareţul Protosingel Lavrentie Gata nu se lasă înduplecat cu una cu două. „Voi nu ştiţi că de când a venit noul Patriarh nu se mai fac cununii la mănăstire? Se tem preoţii de la parohiile din oraş că le luăm banii. Au intervenit şi Mitropoliţi la mine pentru asta, dar nu s-a putut“.

Până la închiderea ediţiei, reprezentanţii Patriarhiei şi ai Arhiepiscopiei Bucureştilor nu au putut fi de găsit pentru a explica decizia de interzicere a cununiile la mănăstiri, precum şi prelaţilor din mănăstiri.

Bucureşti: Stareţul Mănăstirii Căldăruşani
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite