Braşov: Rareş Manea a atins performanţa în schi-alpinism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rareş deţine „monopolul“ premiilor la campionatele pe ţară
Rareş deţine „monopolul“ premiilor la campionatele pe ţară

Tânărul a făcut România cunoscută pe plan mondial datorită rezultatelor deosebite pe care le-a obţinut în decursul ultimilor ani la campionatele internaţionale.

Profil:

Născut: 20 iulie 1986, Zărneşti

Studii: Liceul Industrial Zărneşti

Familie: Necăsătorit

Încă de la vârsta de cinci ani a început să schieze, iar din anul 2000 s-a apucat de schi-alpinism, un sport destul de puţin promovat şi sprijinit de autorităţile din România. Chiar dacă are numai 23 de ani, Rareş a obţinut deja rezultate excepţionale în competiţiile naţionale şi internaţionale.

Alături de fratele său, deţine „monopolul" premiilor la campionatele pe ţară, iar la mondiale a reuşit să se clasese pe locul şapte, în 2006, la Torino. „La cinci ani, părinţii m-au pus pe schiuri şi am început să învăţ. Mergeam, zilnic, iarna, alături de fratele meu Silviu la marginea pădurii, unde este un fel de pârtie, iar acolo m-am întâlnit cu antrenorul meu. El ne-a văzut că ne descurcăm şi ne-a propus să practicăm acest sport", ne-a povestit Rareş. 

Un sport dificil

Acesta ne-a explicat că schi alpinismul este destul de diferit de schiul, pe care îl vedem cu toţii pe pârtiile din staţiuni, dar este şi foarte complex şi dificil.

Practic, este o combinaţie între schi şi alpinism. În primul rând, schiurile sunt mai speciale, iar legătura lor este flexibilă, astfel că poţi urca cu ele. Au pe tălpi aplicate piele de focă şi te poţi deplasa pe orice fel de pantă. De asemenea, noi nu coborâm pe pârtiile normale, ci prin locuri unde zăpada nu este bătută, pe fel de fel de văi abrupte şi, în unele cazuri, folosim şi corzi pentru a escalada anumite zone. Îţi trebuie multă îndemânare, deoarece altfel rişti să te accidentezi", ne-a spus tânărul.

Vicecampion de la primul concurs

Din anul 2000, a intrat şi el în branşă, iar la primul concurs din ţară a obţinut titlul de vicecampion. În 2004, şi-a luat inima în dinţi şi a participat la Campionatul Mondial din Spania, unde s-a clasat pe locul IX.

Mulţi consideră schi-alpinismul a fi un sport extrem şi mă privesc ciudat, atunci, când mă atrenez, din simplul motiv că nu folosesc telescaunul la urcarea pe pârtie, ci merg direct pe schiuri. Este un sport care te solicită şi trebuie să îi dedici foarte mult timp pentru antrenament", a precizat Rareş.

El se antrenează zilnic, chiar şi vara, iar anul acesta, şi-a descoperit o nouă pasiune, mountainbike-ul. „Este şi un hobby, dar în acelaşi timp mă şi menţin în formă pentru schi", a explicat braşoveanul.  El spune că unul dintre impedimentele în practicarea acestui sport îl constituie sumele de bani, pe care trebuie să le cheltuiască.

Un echipament complet costă şi până la 3.500 de euro, iar Federaţia nu ne ajută în acest sens. Până acum, cumpăram clăpari normali şi îi modificam noi, dar de anul acesta, pentru a putea participa la campionatele mondiale, trebuie să avem doar echipament omologat şi va fi un efort financiar deosebit de mare. Totuşi, pasiunea este prea mare ca să renunţ la acest sport şi ca să mai câştig un ban practic schiul de tură, respectiv sunt un fel de ghid pentru cei ce vor să se plimbe prin munţi, pe schiuri", a menţionat Rareş.

Întrebări şi răspunsuri:

Este periculos acest sport?

Este destul de periculos. În 2006, la campionatul din Italia, la una dintre probe, m-a prins o avalanşă, dar am avut norocul, că zăpada nu m-a acoperit în totalitate şi am putut respira până ce salavatorii au ajuns la mine.

Care este cel mai frumos traseu?

Cel de la Sinaia dintre Cota 1400 şi Cota 2000. Pot spune că este într-adevăr un traseu optim pentru schi-alpinism şi de asemenea, ai parte de peisaje foarte frumoase, ţinând cont că după ce urci la Cota 2000, cobori pe Valea Dorului şi apoi, iar urci pe văi şi ajungi la 1400.

Ce planuri de viitor ai?

În martie, vreau să obţin un loc cât mai bune la campionatele mondiale din Andorra, dar există riscul să nu mă pot înscrie, fiindcă Federaţia Română de Schi nu a plătit taxa de participare, pe care trebuie să o plătească fiecare ţară. De asemenea, sper să ajung în Austria, unde să şi lucrez ca monitor de schi-alpisim, dar şi mă antrenez fiindcă traseele sunt mult mai bune.  

Ce-i place:

„Sunt pasionat de mountainbike şi să călătoresc. Visul meu este să ajung în America. Sper ca vara aceasta să obţin o călătorie în State, printr-un program studenţesc, ca să pot şi munci şi vizita obiectivele de acolo", a spus Rareş.

Ce nu-i place:

„Mă deranjează persoanele care sunt invidioase pe ceea ce faci tu şi apoi, te vorbesc pe la spate. De asemenea, nu îmi plac oamenii care nu ştiu să aprecieze sportul, pe care eu îl practic", a punctat tânărul.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite