Verdict: Instructorul de zbor băuse înaintea accidentului aviatic din 2007

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: arhivă
Foto: arhivă

Procurorii au finalizat cercetările în cazul accidentului aviatic de la braşov, de acum trei ani, în care două persoane şi-au pierdut viaţa, printre care şi fostul comandant al Aerodromului „Iosif Şilimon”.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov a finalizat cercetările în dosarul penal 12/P/2009 privindu-l pe pilotul avionului prăbuşit, Ion Vancea. Potrivit Radio Brasov, în rezoluţia Parchetului  se stabileşte: „…culpa exclusivă a numitului Vancea Ioan, respectiv o manevră defectuoasă de pilotaj a avionului pe fondul şi a consumului de alcool…”. Raportul de constatare medico-legală din 31 august 2007, urmare a autopsiei, consemnează că „în urma efectuării analizei de constatare medico-legală a reieşit că pilotul (n.n. Ioan Vancea) avea o concentraţie de 0,45 grame la mie alcool în sângele recoltat”.

După cum scria „Adevărul“ în urnmă cu trei ani, aAvionul de mici dimensiuni prăbuşit în localitatea braşoveană Sânpetru aparţinea firmei Aerosal Srl, a lui Silviu Prigoană, şi era folosit de clubul braşovean pe baza unei înţelegeri, a declaratt atucni directorul general al Aerosal Nicu Berla. Era un aparat uşor, IR 5060, Sport Star, de antrenament, fabricat în Cehia.

În accident şi-au pierdut viaţa Ioan Vancea, preşedintele Aeroclubului "Iosif Şilimon" din Sânpetru şi un elev al şcolii, Sebastian Petri, de 33 de ani, care urma să-şi ia brevetul de pilot peste câteva zile. Cel care pilota era preşedintele Aeroclubului "Iosif Şilimon".

Ioan Vancea avea 54 de ani, era pilot din 1977 şi din 1993 era comandantul Aeroclubului "Iosif Şilimon". Sebastian Petri, elevul de la Aeroclubul "Iosif Şilimon" din Sânpetru, care şi-a pierdut viaţa în accidentul aviatic, alături de preşedintele aeroclubului, Ioan Vancea, era patronul unei firme de lenjerie intimă din Braşov. Acesta, în vârstă de 33 de ani, urma să-şi ia brevetul de pilot peste câteva zile.

Reprezentanţii Aeroclubului spuneau atunci că Ion Vancea, preşedintele Aeroclubului "Iosif Şilimon" şi elevul său au plecat într-un tur de pistă, un tur de plimbare, nefiind deci vorba de o oră de antrenament. Ei spun că Vancea era incontestabil un foarte bun pilot şi că era foarte sănătos şi nu îşi explică ce s-a putut întâmpla. Preşedintele Aeroclubului Iosif Silimon mai avea câteva zile până la pensionare, conform colegilor săi. Ioan Vancea a zburat şi miercuri cu acelaşi avion timp de trei ore şi nu a semnalat nici un fel de problemă.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite