Fantezii pascale

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vrei să scrii un mesaj «tare» de Paşte? Te uiţi pe internet şi găseşti nenumărate variante, care de care mai inspirate şi mai şugubeţe.

Toţi trimitem, de sărbători, mesaje cuviincioase rudelor, prietenilor, colegilor şi celor cu care, dintr-un motiv sau altul, vrem să păstrăm o bună relaţie. De Crăciun şi de Sf. Paşti, aceste mesaje sunt oarecum canonizate. „Crăciun fericit!", „Sărbători fericite!", sau „Hristos a Înviat!" (cu corelativul „Adevărat a Înviat!") sunt formule inevitabile, reînnoind, an de an, o veche tradiţie. Poţi, evident, să „personalizezi" mesajul cu un adaos circumstanţial, legat de persoana căreia i te adresezi sau de o anumită împrejurare. În general însă, nimeni nu se aşteaptă la capodopere literare sau metafizice. Sărbătorile nu sunt „ocazii" festive ale propriei creativităţi. Rostul lor nu e seducerea destinatarului sau exhibarea talentelor personale, oricât de năvalnice. E vorba strict de un gest de solidaritate spirituală, caldă, pacificatoare, discretă. Pentru declaraţii de amor, giumbuşlucuri rimate, glumiţe sprinţare, jocuri de cuvinte şi fineţuri retorice se pot folosi celelalte zile ale anului.

De la o vreme însă, şi datina exprimată laconic, şi inflaţia lirică privată pierd teren dinaintea unei soluţii noi, stupefiant hibride: un amestec de gata-făcut şi fantezie delirantă, puse laolată în ample liste de propuneri „virtuale", din care „clienţii" se pot inspira fără efort. Vrei să scrii un mesaj „tare" de Paşte? Te uiţi pe internet şi găseşti nenumărate variante, care de care mai inspirate şi mai şugubeţe. Nu mai trebuie să te resemnezi stilistic, adoptând „obositele" urări „clasice". Nici să te căzneşti inventând versiuni de o barocă subtilitate. Au gândit alţii pentru tine. Răsfoieşti site-uri isteţe şi „te-ai scos". Mai toate sugestiile valorifică drăgălaş figura iepuraşului. Exemple: „Iepuraşul mustăcios e de Paşte norocos...", „Un iepuraş cu boticul alb a venit la noi în prag...", „Iepuraşi nenumăraţi să îţi sară buclucaş drept pe covoraş!", „16 iepuraşi... 8 se spionează... 5 sunt la somnic şi frumos visează... 2 mai albiori... dau cadou de sărbători...  iar ultimul a citit... un nou Paşte fericit!" În peisaj apar, din când în când, şi iepuraşi cu paşi voinici cu misiunea de a-ţi aduce 100 de pupici, sau „iubitul iepuroi să v-aducă euroi". Pentru firi mai sensibile, oferta e abundentă: „Să-ţi fie viaţa pufoasă ca un cozonac, fără griji ca a unui miel, colorată ca un ou de Paşte şi luminoasă ca Ziua Învierii!".

Sau „E-n somn de sălcii un vis de răstignire (?!), e plâns de miei şi plaiuri cu verdeaţă..." (probabil o referinţă codificată la friptură şi salată) Avem şi zglobii încercări de „romgleză": „Mi‑am făcut Wishlist-ul de Paşte. Te vreau pe tine" (după care se cere un „reply"). Avem şi abile tentative de captatio vag erotic: „Urez întotdeauna «Hristos a Înviat!» persoanelor frumoase şi inteligente" (constat că, în mod curent, se consideră „Hristos a Înviat!" drept o „urare"). Alte „urări" se referă la bucuriile competitivităţii („satisfacţie maximă şi baftă la ciocnit ouă") sau la fatalitatea chefului mocnit: „Poţi să te maturizezi, să te cultivi,dar nu vei putea renunţa niciodată la bunătăţile mesei de Paşte!".

Imaginaţia autorilor de mesaje „deştepte" poate fi ilustrată indefinit. Avem de a face, în fond, cu o involuntară subversiune a oricărui sentiment religios. Sărbătoarea creştină începe să semene a amuzament de club, iar Răstignirea şi Învierea Domnului sunt reduse la scenariul roz al unui film de desene animate cu iepuraşi. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite