A zburat capul lui Ion Muruianu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele interimar al Curții Supreme de Justiție (CSJ) a fost eliberat, ieri, din funcție cu votul a 53 de deputați din Alianța pentru Integrare Europeană. Comuniştii cred că decizia Parlamentului este una politică şi au anunţat că o vor contesta la Curtea Constituţională.

De dimineaţă, Consiliul Superior al Magistraturii a decis să propună Parlamentului demisia lui Ion Muruianu. Opt din cei 12 membri ai CSM au votat „pentru". În scurt timp, demisia magistratului a ajuns şi pe ordinea de zi a Legislativului, la solicitarea lui Mihai Ghimpu. Liberalul l-a acuzat pe şeful CSJ că se implică în politică. Asta după ce instanţa superioară a decis că rezultatele alegerilor din 19 iunie de la Chişinău vor fi examinate de Curtea de Apel Bălţi, la cererea Partidului Comuniştilor.

„Aceasta ne demonstrează că preşedintele CSJ face de politică, şi nu justiţie, nu activează în baza legii, dar în baza unor presiuni, fie financiare, fie politice", a declarat liderul PL. În ajun, şi colegii săi de alianţă, Vlad Filat (PLDM) şi Dumitru Diacov (PD), au calificat decizia CSJ drept un „dezmăţ al justiţiei".
Într-o pauză de zece minute, Comisia Juridică a încropit hotărârea privind „eliberarea din funcţie a lui Ion Muruianu pentru neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu", care a fost votată în unanimitate de deputaţii prezenţi în sală.

Comuniştii au lipsit de la şedinţă, însă au avut o reacţie promptă. „Este o decizie sută la sută politică, o încercare de a îngenunchea întreg sistemul judecătoresc pe căi banditeşti", a declarat juristul PCRM, deputatul Sergiu Sârbu. În opinia acestuia, parlamentarii AIE l-au demis pe Muruianu dintr-o funcţie inexistentă, deoarece mandatul acestuia a expirat demult şi el nu era decât şef interimar al instanţei.

„În plus, Muruianu nu a avut nicio atribuţie la decizia de a transfera demersul nostru la Bălţi, nu a făcut parte din completul de judecată şi nici nu a participat la distribuirea dosarului", a spus Sârbu, precizând că PCRM va contesta la Curtea Constituţională demisia, care ar fi avut loc cu „încălcări peste încălcări".
Pe de altă parte, deputaţii din majoritatea parlamentară susţin că au respectat întocmai procedura legală, mai ales că de această dată au avut acordul CSM.

„CADOU" CU OCAZIA ZILEI DE NAŞTERE

Însuşi Ion Muruianu nu a comentat demisia, dar a respins categoric acuzaţiile care i s-au adus, calificându-le drept declaraţii politice. Chiar dacă şi-a pierdut fotoliul de şef , el a rămas judecător şi ar putea fi înlocuit în funcţie de Raisa Botezatu, preşedintele Colegiului penal al CSJ. Magistratul demis candidează pentru un nou mandat la şefia CSJ, însă, din cauza avizelor negative eliberate de Serviciul pentru Informaţii şi Securitate, concursul a fost amânat de câteva ori.

Născut în regiunea Odesa, Ucraina, Ion Muruianu va împlini pe 10 iulie 55 de ani. El şi-a început activitatea ca lăcătuş în portul Ismail, apoi a devenit anchetator, avocat şi judecător. A condus CSJ din martie 2007.

BOMBA DE LA CSJ
La nici o oră de la demiterea lui Ion Muruianu, un bărbat a sunat la Poliţie de la un telefon public și a anunţat că sediul CSJ este minat. Angajaţii au fost evacuaţi, însă membrii CSM au continuat ședinţa. După verificări, geniștii nu au găsit explozibil.

Este o încercare de a îngenunchea întreg sistemul judecătoresc pe căi banditești.
Sergiu Sârbu, Deputat PCRM

Unii umblă deja cu torba de bani la Curtea Constituțională pentru a-l restabili pe Muruianu.
Mihai Ghimpu, Deputat PL

„Start pentru o reformă amplă a Justiției“

Demisia lui Ion Muruianu ar putea însemna startul pentru reforma Justiţiei, promisă de autorităţi. De această părere este Alexandru Tănase, judecător la Curtea Constituţională, fost ministru al Justiţiei. El spune că Muruianu a devenit un caz simbol după ce numele său a apărut în mai multe dosare pierdute de ţara noastră la CEDO. Tănase crede că ar trebui să urmeze demisii şi în alte instanţe. „Este nevoie de remanieri de cadre pentru a împrospăta corpul de judecători", a explicat juristul, care declarase anterior că 70-80% din magistraţii CSJ ar trebui daţi afară.

Avocatul Vitalie Nagacevschi crede însă că nu este suficient să fie schimbaţi oamenii. „Ar trebui să urmeze modificarea cadrului legislativ pentru ca nou veniţii să nu se transforme în «muruieni»", a declarat fostul deputat. Nagacevschi a apreciat drept „pozitivă" demisia magistratului. „Muruianu reprezintă răul din Justiţie. CEDO a dat apreciere hotărârilor sale. Este dubioasă şi cariera lui fulminantă de la un simplu judecător la Buiucani la preşedinte al CSJ", a spus apărătorul.

„MURUIANU NE-A CREAT CELE MAI MULTE NEPLĂCERI"
Şi preşedintele Baroului de Avocaţi, Gheorghe Amihălăchioaie, a salutat demisia judecătorului. „Este o decizie corectă din punct de vedere juridic. Muruianu ne-a creat cele mai multe neplăceri. Atunci când era preşedinte al instanţei, CSJ emitea hotărâri ilegale, politice. Avea dreptate un singur partid, cel al comuniştilor, care l-a numit în funcţie", a menţionat avocatul.

Pe de altă parte, ex-ministrul Justiţiei Vitalie Pârlog spune că motivul din care Muruianu a fost dat afară este „ridicol", deoarece nu el a decis transferarea sesizării PCRM la Bălţi. Pârlog crede că demisia aprobată de Parlament este „o reacţie a celor care nu sunt de acord cu această decizie".

„Câini turbaţi" și dosare pierdute la CEDO

Ion Muruianu a mai fost demis de Parlament în martie 2010 pentru mai multe condamnări la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. În urma unor decizii pronunţate de Muruianu, Guvernul Republicii Moldova a plătit mai bine de 2,7 milioane de euro despăgubiri pentru opt dosare pierdute la Strasbourg. Judecătorul a fost însă restabilit în funcţia de preşedinte al CSJ după ce Curtea Constituţională, sesizată de Partidul Comuniştilor, a decis că Parlamentul a încălcat procedura prevăzută de lege.

Magistratul a fost sancţionat disciplinar, cu mustrare aspră, după ce i-a etichetat pe jurnalişti cu sintagma „câini turbaţi, periculoşi pentru societate", însă şi această decizie a fost anulată, printr-o hotărâre a instanţei pe care o conducea. În declaraţia sa de avere pentru anul 2010, Ion Muruianu a menţionat că familia sa are un venit lunar de peste un milion de lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite