Republica Moldova: După doi ani de la mișcările de stradă din 7 aprilie, astăzi tinerii revoluţionari se simt plafonați din cauza comuniștilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doi ani după ce sute de tineri au ieşit pe străzile din Chişinău pentru a da jos sistemul comunist, ieri, abia s-au mai adunat circa 30 de oameni, în semn de solidaritate faţă de victimele protestelor.

Aceştia au reconstituit acţiunile din centrul Capitalei, dar şi loviturile poliţiştilor aplicate tinerilor din piaţă. „Atunci, Piaţa Marii Adunări Naţionale era un teren de luptă. Vrem să aflăm cine a dat ordinea intervenţiei în masă", a exclamat Anatol Cristestan, reprezentant al organizaţiei „Hyde Park". De asemenea, tinerii au ţinut un minut de reculegere în memoria lui Valeriu Boboc, bărbatul care a murit în urma evenimentelor din aprilie. Acum doi ani, protestele au început cu nemulţimirea tinerilor după aflarea rezultatelor parlamentare din 2009, când Partidul Comuniştilor a câştigat alegerile.

image

NEMŢULŢUMIŢI DE VICTORIA COMUNIŞTILOR
Pentru a contesta victoria Partidului Comuniştilor, pe 7 aprilie 2009, aproape 10.000 de moldoveni s-au adunat în centrul Chişinăului, unde a avut loc un miting paşnic.
Acesta s-a transformat însă în unul violent. Câţiva tineri provocatori au intrat în clădirile Parlamentului şi a Preşedinţiei, au spart geamurile clădirilor şi vandalizat mai multe încăperi. Evenimentele au continuat cu zeci de arestări. În noaptea de 7 aprilie, sute de persoane, inclusiv minori, au fost reţinute şi transportate în comisariatele de poliţie. Aici au urmat verdicte judecătoreşti date ilegal, dar şi bătăi din partea poliţiştilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite