VIDEO De marți, 5 iunie, găsești noul puzzle 3D cu Brahiozaurul, împreună cu „Adevărul Moldova“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul" vă aduce o serie unică de dinozauri 3D. În fiecare săptămână, în paginile ziarului veţi regăsi cele mai interesante poveşti legate de istoria unei specii dispărute.

Săptămâna aceasta, la chioşcurile de ziare, pasionaţii de această specie dispărută vor descoperi Brahiozaurul, o specie de dinozauri sauropozi erbivori patrupezi. Aceştia au trăit de la sfârşitul Epocii Jurasice, până la începutul Cretacicului, acum aproximativ 140 de milioane de ani. Brahiozaurii cântăreau între 30 şi 80 de tone şi se diferenţiau de celelalte specii prin gâtul lung.

Cu ajutorul acestuia puteau să ajungă până la o înălţime de nouă metri, deşi nu şi-l ţineau niciodată într-o poziţie dreaptă. Dimensiunile îi permiteau să se hrănească din copaci înalţi, cum ar fi Ginko Biloba sau coniferele înalte. Deşi în filme s-a presupus că putea să se ridice în două picioare, cercetătorii nu sunt de acord cu această teorie.

Descoperit în 1900

Numele dinozaurului vine din două cuvinte din greaca veche. „Brachion" înseamnă „membru" şi „Sauros", care înseamnă reptilă, deoarece americanul Riggs a constatat că avea lungimea membrelor mai mare decât a celorlalţi sauropozi.

Primul specimen a fost descoperit în anul 1900 de arheologul american Elmer S. Riggs, în zona râului Colorado (SUA), dar oasele acestuia nu au fost expuse decât abia în 1994. Brahiozaurul a fost făcut celebru şi de către producţiile cinematografice „Jurassic Park" (1993) şi „Walking with Dinosaurs" (1999).

„Brahiozaurul" apare împreună cu ediția de marți, 5 iunie, a ziarului „Adevărul Moldova", la prețul special de numai 39 de lei, la toate chioșcurile de presă și oficiile poștale din țară.

VIDEO. Click aici să vezi cum se asamblează un dinozaur:

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite