Volumul „500 de milioane ale Begumei. Şarpele de mare” apare marți, 8 mai cu „Adevărul Moldova”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cartea „500 de milioane ale Begumei. Şarpele de mare" se distribuie marți împreună cu ziarul „Adevărul", la preţul de 39 de lei. Cele două romane dezvăluie dimensiunea vizionară a imaginaţiei verniene şi forţa fecundă a mitului, în acest caz monstrul marin.

La momentul apariţiei, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, mai exact în anul 1879, romanul „500 de milioane ale Begumei" a fost o poveste despre viitor.

În ficţiunea cunoscutului scriitor francez prindeau contur două spaţii urbane care în posteritate aveau să fie privite ca prefigurări ale realităţii. Închipuindu-şi efectele progresului tehnologic, Jules Verne aşternea pe hârtie o fantezie despre întemeierea a două oraşe.

Pacea şi industria

Béguma Gokool de Ragginahra, provincie din Bengal, le revine drept moştenire doctorului francez François Sarrasin şi profesorului german Schultze.

Primul, „un bărbat de 50 de ani, cu trăsături fine, ochi vioi şi limpezi, unul dintre indivizii despre care spui la prima vedere: iată un om de ispravă", îşi foloseşte averea moştenită pentru a pune bazele oraşului France-Ville, întruchipare americană a viziunii moderne. Iar cel de-al doilea clădeşte Oraşul Oţelului, care anticipează spaţiile urbane industrializate pe care le va aduce progresul:

„France-Ville, în afara oricărei primejdii, în bună înţelegere cu toţi vecinii, bine administrat, cât se poate de liniştit, datorită bunului-simţ al tuturor locuitorilor săi, este un oraş prosper. Această stare de satisfacţie, atât de bine-meritată, nu a dat naştere la invidii, şi capacităţile sale impuneau respect şi celor mai agresivi. Oraşul Oţelului nu era decât o uzină formidabilă, un instrument de distrugere în mâna de fier a domnului Schultze, dar, datorită lui Marcel Bruckmann, lichidarea bunurilor s-a produs fără a stânjeni pe nimeni şi Stahlstadt a devenit un centru de producţie incomparabil pentru toate ramurile industriale utile."

Arta suspansului

„Şarpele de mare", roman de mici dimensiuni, le propune cititorilor o incursiune palpitantă în adâncurile din oceanele şi mările lumii, acolo unde sălăşluieşte o creatură bizară, de nimeni văzută, despre care povesteşte cu nesaţ Cabidoulin. Stăpânind arta suspansului, romancierul alege un final în coadă de peşte.

Mitologicul monstru marin, care face ravagii şi nu se lasă prins niciodată, arătându-se cât să-şi exercite forţa malefică şi să aprindă imaginaţia, se transformă într-un ideal la care aspiră echipajul balenierei Saint Enoch.

Scriitorul francez şi-a asumat riscul de a prelua o temă cunoscută din universul mitico-folcloric şi a câştigat pentru că a creat o ficţiune în stil propriu.

„Jules Verne - scria istoricul Lucian Boia - vine cu un amestec de pedanterie livrescă, de eroism aproape nebunesc şi de distanţă ironică, aparţinându-i numai lui."

„500 de milioane ale Begumei. Şarpele de mare" de Jules Verne apare marți, 8 mai, împreună cu ziarul „Adevărul Moldova", la un preț special de 39 de lei, la toate chioșcurile de presă și oficiile poștale din țară.

Dacă vrei să-ți faci un abonament la ziarul la „Adevărul Moldova" împreună cu Colecția de carte preferată, o poți face atât prin distribuitorii noștri, cât și direct, la redacția ziarului nostru. Te așteptăm!

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite