Romanul „Castelul pălărierului" apare joi, 5 iulie, împreună cu ziarul „Adevărul Moldova“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Castelul pălărierului“ de A.J. Cronin
„Castelul pălărierului“ de A.J. Cronin

Romanul „Castelul pălărierului", de A.J. Cronin, va fi distribuit împreună cu ziarul „Adevărul", la preţul de 36 de lei. Romanul de debut al popularului scriitor povesteşte viaţa pălărierului James Brodie, personaj narcisiac care-şi distruge progresiv familia şi viaţa.

Multe romane ale scoţianului au fost transformate în filme, datorită valenţelor cinematografice ale naraţiunii şi graţie personajelor memorabile.

Archibald Joseph Cronin (19.07.1896, Cardross, Dumbartonshire, Scoţia - 6.01.1981, Montreux, Elveţia) a fost un romancier scoţian cu pregătire de chirurg, care a practicat medicina în special în comunităţile miniere. El a trebuit să renunţe, din cauza sănătăţii precare, şi s-a folosit de tot timpul liber pentru a scrie. Cărţile sale combină sentimentalismul cu critica socială.

Primul său roman, „Castelul pălărierului" („Hatter's Castle", 1931; ecranizat în 1941) a fost un succes imediat, deoarece Cronin oferă un portret al societăţii engleze din ultima perioadă a secolului al XIX-lea.

Povestea începe în 1879, în oraşul ficţional Levenford (în mod clar inspirat de burgh-ul scoţian Dumbarton). Cu toate că cele aproape 600 de pagini ale cărţii implică multe personaje şi numeroase acţiuni subsidiare, toate gravitează în jurul vieţii megalomanului pălărier James Brodie. Narcisismul şi cruzimea autoritarului personaj îi distrug progresiv familia şi viaţa, într-o parabolă scrisă cu măiestrie a ruinei aduse de lipsa de scrupule şi de setea de putere.

Cronin şi-a împărţit stufoasa poveste în trei „cărţi". Volumul începe cu o descriere a vieţii pe proprietatea Brodie, unde James pare să-i aibă pe toţi membrii familiei sub control. Ceea ce declanşează seria de evenimente nefericite din roman este relaţia lui Mary, fiica cea mare a lui Brodie, cu prima sa dragoste, Dennis.

Neaşteptata ei sarcină este principalul subiect al primei treimi a cărţii. În a doua parte, afacerea cu pălării a lui Brodie este distrusă. O companie rivală îi atrage toţi clienţii, parte şi din pricina iluziilor sale de superioritate. În final, Brodie rămâne cu fiica sa cea mică, Nessie, pe care-o împinge la sinucidere.

Un scriitor medic

A.J. Cronin a trăit 84 de ani şi a profesat medicina, experienţă descrisă în „Citadela", cea mai populară carte a sa. Autor prolific, Cronin a avut mare succes şi cu alte romane, precum „Sub stele", „Cheile împărăţiei", „Gran Canaria", toate adaptate pentru ecran. Deloc întâmplător probabil, bunicul matern al lui Cronin a fost pălărier în Dumbarton.

„Castelul pălărierului“ de Archibald Joseph Cronin apare joi, 5 iulie, împreună cu „Adevărul Moldova“, la prețul special de numai 36 de lei, în toate chioșcurile de presă și oficiile poștale din țară.Dacă vrei să-ți faci un abonament la ziarul la „Adevărul Moldova" împreună cu Colecția de carte preferată, o poți face atât prin distribuitorii noștri, cât și direct, la redacția ziarului nostru. Te așteptăm!

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite