Republica Moldova: Gheorghe Zamfir şi Tudor Gheorghe cântă pentru basarabeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Naistul Gheorghe Zamfir. Foto: EPA
Naistul Gheorghe Zamfir. Foto: EPA

Maestrul naiului Gheorghe Zamfir şi marele rapsod Tudor Gheorghe evoluează astăzi pentru românii din Basarabia. Concertele inaugurează şirul de evenimente menite să marcheze Ziua Naţională a României în Republica Moldova, pe care le organizează, în comun cu mai mulţi parteneri, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu", deschis recent la Chişinău.

Gheorghe Zamfir, acompaniat de Orchestra „Iurie Borș" din Chişinău, susţine duminică, 21 noiembrie, un extraordinar concert la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici" din Capitala Moldovei, primul în cadrul unui turneu ce va cuprinde evoluţii pe scene din Bruxelles și Paris.

Un eveniment deosebit are loc şi în sudul republcii, la Cahul, unde Tudor Gheorghe susţine concertul „Cavalerii felinarelor târzii", oferind publicului un regal muzical care va cuprinde melodii celebre din repertoriul a două legende ale muzicii interbelice: Zavaidoc şi Jean Moscopol. Tudor Gheorghe va fi acompaniat de orchestra „Arkadia", sub bagheta dirijorului Marius Hristescu, şi de violonistul Dan Bozgan.

Luni, 22 noiembrie, maestrul Tudor Gheorghe va avea o întâlnire de suflet cu intelectuali de la Chişinău, la Teatrul „Satiricus", în cadrul căreia îşi va lansa cartea „În umbra menestrelului", iar marţi va susţine un concert la Palatul Naţional.

Leontina Văduva, în premieră la Chişinău

Un alt concert de excepţie va avea loc pe 26 noiembrie. Binecunoscuta soprană Leontina Văduva va concerta pentru prima dată pe scena Filarmonicii din Chişinău, acompaniată de orchestra instituţiei. Recitalul va fi urmat de o recepţie oferită de Ambasada României la Chişinău.

Tot în premieră este aşteptată la Chişinău şi Orchestra Simfonică Europeană, fondată de maestrul Cristian Florea, care are în componenţă orchestra de coarde din Chişinău şi un grup de suflători ai Filarmonicii din Timişoara. Concertul va avea loc la 30 noiembrie, la Sala cu Orgă, cu sprijinul Primăriei municipiului Chişinău şi al Ambasadei României în Republica Moldova. Orchestra va interpreta Simfonia nr. 1 de George Enescu, lucrare în primă audiţie în Republica Moldova. Concertul va fi dirijat de maestrul Cristian Florea și o va avea ca solistă pe violonista Maria Florea.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite