Estul cântă sub o singură baghetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Membri I, Culture Orchestra ajung la Chişinău în această dimineaţă
Membri I, Culture Orchestra ajung la Chişinău în această dimineaţă

Astăzi, cu ocazia sărbătorilor naţionale, o orchestră formată din 97 de muzicieni din ţările Parteneriatului Estic va evolua la Chişinău.

Tineri, talentaţi şi dornici să atragă cât mai multă lume în sălile în care răsună muzica clasică, asta i-a unit pe zeci de muzicieni din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Polonia, Georgia, Moldova şi Ucraina sub conducerea unui dirijor de numai 19 ani, din Venezuela. I, Culture Orchestra va susţine în această seară un recital la Palatul Naţional din Chişinău, în cadrul unui turneu care a început în Minsk, a continuat la Kiev şi se va încheia la Tbilisi. Traseul concertistic este patronat de preşedintele polonez, Bronislaw Komorowski. „Membrii orchestrei sunt foarte tineri şi sunt sigur că va fi un eveniment excepţional. Este un proiect de succes, care reuşeşte să adune oameni din diferite ţări membre ale Parteneriatului Estic", spune Sven Nilsson, reprezentant al Ambasadei Poloniei în Republica Moldova, care organizează spectacolul.

FENOMEN LA 19 ANI

Sub bagheta lui Ilych Rivas - „fenomenul din lumea muzicii", aşa cum îl descrie presa britanică, orchestra va interpreta creaţii semnate de Piotr Ceaikovski, Ottorino Respighi, Karol Szymanowski şi Antonin Dvorak. „Este un eveniment de mare anvergură pentru că ţine de activitatea tinerilor din şapte ţări. Este o orchestă minunată care îşi propune să atragă tinerii spre arta adevărată", menţionează compozitorul Marian Stârcea, director artistic al Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici". „Noi îi vom ajuta cu o parte din instrumente şi cu tot ce au nevoie pentru acest spectacol. Le vom pune la dispoziţie contrabasuri şi timpane, clopote şi pupitre", precizează Marian Stârcea.

OPT MOLDOVENI ÎN CEA MAI BUNĂ ORCHESTRĂ

Republica Moldova este reprezentată în acest proiect de opt muzicieni, care au trecut un concurs riguros înainte de urca pe scenă în actuala componenţă. „În această orchestră au ajuns doar cei mai buni, pentru că au avut un examen foarte greu. Toţi sunt încântaţi să vină la Chişinău, iar artiştii noştri sunt foarte emoţionaţi că vor cânta acasă", povesteşte jurnalista Corina Butnaru, care i-a cunoscut în Polonia. Primăria Capitalei îşi asumă o parte din cheltuielile pentru desfăşurarea concertului, astfel încât preţurile biletelor să fie mai degrabă simbolice pentru un astfel de eveniment - între 30 şi 100 de lei. Concertul va avea loc la Palatul Național, pe 29 august, începând cu ora 19.00.

PROIECTUL PREŞEDINŢIEI UE

I, Culture Orchestra este un proiect dezvoltat în 2011 de Institutul Cultural Polonez „Adam Mickiewicz", ca parte a Programului Cultural Internaţional al Președinţiei poloneze a UE. Tinerii muzicieni au ajuns pe cele mai prestigioase scene din Europa.

"Ilych Rivas mi-a spus că atunci când dirijează e ca și cum ar fi în paradis. E foarte talentat și modest.
Corina Butnaru, Jurnalistă

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite