Marți, 10 iulie, pornim într-o cursă-record în jurul lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Ocolul pământului în 80 de zile“ de Jules Verne
„Ocolul pământului în 80 de zile“ de Jules Verne

Romanul „Ocolul Pământului în 80 de zile" de Jules Verne, va fi distribuit marțea viitoare, împreună cu ziarul „Adevărul", la preţul de 39 de lei. Pentru a onora un pariu foarte bănos, londonezul Phileas Fogg şi noul său valet, francezul Passepartout, trebuie să străbată Pământul în 80 de zile.

Romanul a fost publicat pentru prima dată sub formă de foileton, în paginile revistei franceze „Le Temps", între 6 noiembrie şi 22 decembrie 1872, apărând apoi în volum în anul 1873, cu titlul „Le Tour du monde en quatre-vingt jours", la Editura Hetzel din Paris.

Scrisă în timpul războiului Franco-Prusac (1870-1871), perioadă în care Jules Verne era înrolat în serviciul Pazei de Coastă, cartea a fost una dintre ficţiunile la redactarea cărora autorul a lucrat cu cea mai mare plăcere, ideea venindu-i în timp ce citea un ziar, într-o cafenea din Paris.

Deşi, la vremea respectivă, o călătorie în jurul lumii în numai 80 de zile părea o întreprindere nu numai extrem de aventuroasă, dar şi puţin probabilă, totuşi, inovaţiile tehnologice ale epocii nu excludeau reuşita. Construirea primei rute feroviare transcontinentale din Statele Unite, în 1869, realizarea legăturii de cale ferată de pe teritoriul indian în 1870 şi deschiderea Canalului Suez în 1869 au făcut ca o călătorie turistică în jurul lumii să fie, pentru prima dată, posibilă.

Orice putea organiza o astfel de călătorie; trebuia doar să fie extrem de bine organizat. Iar Phileas Fogg, personajul principal din romanul lui Verne, era de o punctualitate şi de o precizie aproape bolnăvicioase. Îşi concediase fostul valet pentru că îi adusese apa de ras la temperatura de 84 de grade Fahrenheit, în loc de 86.

O misiune îndrăzneaţă

Domnul Phileas Fogg, gentleman, locuieşte la numărul 7 Savile Row din Burlington Gardens, ducând o viaţă burgheză conform unor obiceiuri calculate cu precizie matematică. Într-una dintre vizitele sale zilnice la Clubul Reform, domnul Fogg pune un pariu cu amicii săi, pe suma de 20.000 de lire sterline, că este posibil ca cineva să facă ocolul Pământului în 80 de zile.

Pentru a-şi demonstra teoria, Fogg îşi pregăteşte călătoria, stabilind un traseu foarte exact, împachetând un bagaj dotat doar cu strictul necesar şi luându-l cu el pe devotatul şi priceputul său valet, Passepartout. Ziua plecării este stabilită pentru 2 octombrie 1872, când cei doi călători vor urca în trenul de Londra la 20.45, urmând ca data revenirii în capitala britanică să fie 21 decembrie 1872.

Drumul până la Suez decurge fără evenimente neprevăzute. Dar la bordul navei care îi duce pe cei doi în Egipt, Fogg şi Passepartout sunt urmăriţi de un detectiv al Scotland Yard numit Fix, care, din cauza unei asemănări fizice, este convins că Fogg este un hoţ care a spart Banca Angliei. Prin urmare, încearcă prin toate mijloacele posibile să îl aresteze pe teritoriu britanic. Dar aceasta nu este singura ameninţare ce va pune misiunea lui Fogg în pericol.

O zi în plus

În drum spre Calcutta, Fogg şi Passepartout salvează viaţa unei tinere Parsi, Aouda, pe care o iau cu ei pentru a o duce în Europa, pentru că singura rudă a fetei rămasă în viaţă se află în Olanda. Din cauza unei capcane întinse de Fix, Fogg şi Passepartout vor fi despărţiţi o parte a drumului, regăsindu-se abia la Yokohama.

Cei trei traversează Pacificul, ajung în San Francisco, dar la New York vor pierde transatlanticul care trebuia să îi ducă până în Marea Britanie. Evenimentul le va întârzia îndeplinirea misiunii, Fogg ajungând la destinaţie cu certitudinea că a depăşit termenul stabilit pentru întoarcere. Dar a pierdut din vedere fusul orar, datorită căruia Fogg a câştigat destul timp şi, odată cu el, şi pariul.

„Ocolul Pământului în 80 de zile" de Jules Verne apare împreună cu ediția de marți, 10 iulie, a ziarului „Adevărul Moldova", la prețul special de numai 39 de lei, la toate chioșcurile de presă și oficiile poștale din țară.

Dacă vrei să-ți faci un abonament la ziarul la „Adevărul Moldova" împreună cu Colecția de carte preferată, o poți face atât prin distribuitorii noștri, cât și direct, la redacția ziarului nostru. Te așteptăm!

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite