„A doua Fundaţie" de Isaac Asimov apare joi, 23 august, împreună cu „Adevărul Moldova“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„A doua fundație“ de Isaac Asimov
„A doua fundație“ de Isaac Asimov

Romanul „A doua Fundaţie" se distribuie joi împreună cu ziarul „Adevărul Moldova" la preţul special de 36 de lei. Isaac Asimov face posibilă călătoria într-un viitor halucinant, în cel de-al 87-lea volum din colecţia „100 de cărţi pe care trebuie să le ai în bibliotecă".

Demersul de popularizare a ştiinţei continuă în acest roman înţesat cu detalii despre o galaxie bulversată de războaie. Oamenii viitorului folosesc tehnologiile avansate pentru a se impune în lupta pentru putere.

Unul dintre personajele principale este un mutant poreclit „Catârul", care controlează minţile supuşilor săi. El este capabil să le manipuleze emoţiile, fiind înconjurat de personaje docile, care îl venerează şi care nu îi contestă niciodată ordinele cele mai absurde.

„Catârul" se foloseşte de abilităţile sale pentru a pune stăpânire pe cât mai multe planete. Marea sa ambiţie este cucerirea celei de-a doua Fundaţii, o colonie secretă de oameni de ştiinţă. Aceştia se folosesc de ştiinţa psihoistoriei (anticiparea viitorului, pornind de la calculul comportamental al unei populaţii de mii de miliarde de oameni) pentru a restaura pacea în Galaxie.

Fundaţia din umbră

Prima Fundaţie a fost o formă de organizare superioară care, beneficiind de avantajul cunoştinţelor ştiinţifice, a adus liniştea pe multe planete, salvându-le din tiranie. Fundaţia nu a putut rezista, însă, în faţa „Catârului", care a zădărnicit toate planurile conducătorilor ei, distrugând-o.

Mutantul a câştigat lupta doar pentru că i-a fost permis să-şi privească în ochi duşmanii. Când părintele teoriei psihoistoriei, Hari Seldon, a format cele două Fundaţii, a făcut publică localizarea primei, dar a tăinuit planeta pe care a fost fondată cea de-a doua. Şi „Catârul", şi partizanii primei Fundaţii încearcă să intre în contact cu membrii celei de-a doua Fundaţii. Mutantul se simte ameninţat, din umbră, de o forţă care pare mult mai puternică decât el.

Un imperiu galactic

Isaac Asimov (2.01.1920, Petrovici, Rusia - 6.04.1992, New York, SUA) a fost un scriitor şi biochimist american de origine rusă, care a ajuns în SUA la vârsta de 3 ani.

Cea mai cunoscută serie a lui este „Fundaţia", lucrare pentru care i-au fost decernate cele mai prestigioase premii în literatura ştiinţifico-fantastică, „Hugo" şi „Nebula".

Romanele „Fundaţia", „Fundaţia şi Imperiul" şi „A doua Fundaţie" au fost cele mai gustate titluri din seria care a căpătăt consistenţă, în timp, şi căreia i s-au mai adăugat, ulterior, şi alte titluri. Romanele vorbesc despre mărirea şi decăderea unui imperiu intergalactic.

Trilogia „Fundaţia" spune povestea căderii şi renaşterii unui vast imperiu galactic, urmărind aventurile cercetătorului Hari Seldon, care dezvoltă o nouă ramură a matematicii pentru a putea prezice viitorul.

„A doua fundație" de Isaac Asimov apare joi, 23 august, împreună cu ziarul „Adevărul Moldova", la prețul special de numai 36 de lei, în toate chioșcurile de presă și oficiile poștale din țară.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite