Descoperă culisele unei răscoale celebre descrisă de Sir John Barrow, de joi, 6 septembrie, împreună cu „Adevărul Moldova“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Revolta de pe Bounty“ de Sir John Barrow
„Revolta de pe Bounty“ de Sir John Barrow

Romanul „Revolta de pe Bounty", de Sir John Barrow, va fi distribuit, împreună cu ziarul „Adevărul Moldova" de joi, 6 septembrie, la preţul de 36 de lei. O întâmplare reală, care a făcut ocolul lumii, a inspirat o reconstituire literară ce avea să devină celebră, pentru scrierea căreia autorul a apelat la documentele autentice.

Sir John Barrow (1764-1848), om de stat şi diplomat britanic, nu avea cum să anticipeze succesul cărţii sale, pe care a scris-o fără pretenţia că face literatură.

Autorul a studiat toate mărturiile şi documentele disponibile şi a reconstituit cunoscuta întâmplare care s-a petrecut în secolul al XVIII-lea şi a rămas în istorie. Odată cu trecerea anilor, publicul a început să-i citească scrierea nu ca pe un documentar, ci ca pe un roman de aventuri.

Episodul violent cunoscut sub denumirea „revolta de pe Bounty" a avut loc cu puţin timp înaintea unui eveniment major care a schimbat cursul istoriei: Revoluţia Franceză. Răzmeriţa iscată pe nava „HMS Bounty" la 28 aprilie 1789 a fost provocată de dorinţa de eliberare de sub tirania căpitanului vasului.

Revoltându-se împotriva locotenentului despotic William Bligh, tânărul ofiţer Christian Fletcher a preluat comanda vasului în Oceanul Pacific, hotărâre care a provocat o serie de întâmplări neprevăzute, cu un deznodământ nefericit.

În cartea lui Barrow, episodul este povestit în conformitate cu realitatea, în măsura în care autorul a reuşit să o desluşească din documente, şi integrat într-o naraţiune cronologică, bogată în detalii, care începe de la îmbarcarea echipajului pe navă şi se încheie cu procesul împotriva unora dintre răzvrătiţi şi, de asemenea, cu soarta altora dintre ei pe Insula Pitcairn, din sudul Pacificului.

În apropiere de aceasta s-a descoperit, în anul 1957, epava navei „Bounty". Luis Marden, cel care a făcut descoperirea după mai multe zile de scufundări, avea să devină consilierul lui Marlon Brando însuşi în perioada în care faimosul actor a jucat rolul lui Christian Fletcher în cunoscutul film din 1962, care a păstrat şi titlul romanului scris de Sir John Barrow.

„Revolta de pe Bounty" de John Barrow apare împreună cu ediția de joi, 6 septembrie, a ziarului „Adevărul Moldova", la prețul special de numai 36 de lei, în toate chioșcurile de presă și oficiile poștale din țară.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite