Culorile portugheze surprinse de un pictor basarabean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În picturile sale, Ştefan Zaporojan redă Portugalia multicoloră
În picturile sale, Ştefan Zaporojan redă Portugalia multicoloră

Câteva zeci de tablouri ale lui Ştefan Zaporojan, un pictor originar din Republica Moldova şi plecat de mai bine de zece ani pe meleaguri lusitane, au fost prezentate recent la Sala de vernisaje a Primăriei São Julião din Portugalia.

Artistul plastic Ştefan Zaporojan e unul dintre numeroşii basarabeni care au luat calea străinătăţii în căutarea unei vieţi mai bune. S-a născut la Zaim, Căuşeni („baştina lui Alexei Mateevici şi a lui Petru Cărare, cu ultimul chiar am fost vecin", precizează dânsul cu sinceră mândrie). A absolvit Facultatea Grafică şi Pictură a Universităţii Pedagogice „Ion Creangă", după care a lucrat timp de 12 ani profesor de desen la Cernăuţi. Din 1999, se stabileşte în Portugalia, unde mai întâi munceşte în construcţii.

Ulterior, în baza unui examen public exigent, obţine licenţă de pictor liber sau, cum zice chiar el, „pictor de stradă". Visează să i se împlinească două lucruri de importanţă vitală: să aibă un atelier şi să-şi întregească familia („tare mai este greu să fii singur, Doamne-Dumnezeule...").

SUB SEMNUL LUMINII

A avut mai multe expoziţii de autor în diferite oraşe ale Portugaliei, inclusiv la Lisabona. Recent, cu concursul Asociaţiei „Frăţia" a moldovenilor şi românilor din Setúbal, la Sala de vernisaje a Primăriei São Julião a fost organizată expoziţia „Un olhar sobre as cores lusitanes" („O privire asupra culorilor lusitane").

Pictorul la vernisaj

Ambasadorul Moldovei în Portugalia, Valeriu Turea, a subliniat că, deşi au ca tematică realităţi, simţiri, percepţii portugheze, tablourile lui Ştefan Zaporojan emană şi o nostalgie după locurile şi oamenii de acasă: „Creaţia pictorului se află sub semnul luminii, al «culorilor lusitane», care depăşesc evident frontierele locale şi capătă expresii artistice general-umane".

Pictorul a surprins culorile portugheze

Diplomatul a remarcat că pictura lui Ştefan Zaporojan se încadrează firesc în bogatul potenţial artistic al diasporei moldoveneşti din Portugalia, în mediul căreia activează poeţi, jurnalişti, cântăreţi, dansatori, actori, muzicieni.

La rândul său, ambasadorul României, Vasile Popovici, a subliniat că expoziţia „i-a mers la suflet", fiind nu doar o întâlnire cu arta luminoasă a pictorului, ci şi un prilej de reunire a românilor şi basarabenilor. „Ce semn de normalitate mai profundă şi ce imagine mai potrivită pentru ţările noastre şi pentru noi ca diplomaţi decât să ne prezentăm împreună atunci când comunităţile noastre se regăsesc cu o ocazie sau alta?", a menţionat ambasadorul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite