Crăciunul la munte, cu provizii de-acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru moldoveni, Sărbătorile de Iarnă n-au luat sfârșit încă. Mai avem de întâmpinat Crăciunul şi Anul Nou pe rit vechi, ocazie perfectă de-a evada de-acasă. Cei mai mulţi aleg un sejur pe pârtiile din România. Încărcaţi cu de toate, basarabenii merg să schieze, dar mai ales să chefuiască pe cinste.

Din primele zile ale anului, mii de moldoveni, ruşi şi ucraineni iau locul turiştilor români care părăsesc staţiunile montane de peste Prut. Majoritatea şi-au rezervat odihna de Crăciun pe vechi încă de anul trecut şi asta pentru că este aproape imposibil să mai prinzi un loc pe ultima sută de metri. Moldovenii nu se pornesc niciodată la drum cu mâna goală, este un lucru ştiut.

CU VIN ŞI VOTCĂ-N VALIZĂ

Regula e valabilă şi în vacanţă, chiar dacă hotelurile în care se cazează le asigură câteva mese pe zi. Salate, peşte sărat, carne afumată, salam, pârjoale, plăcinte, legume, murături - sunt doar câteva dintre merindele pe care le conţine o desagă de turist, gata să serbeze Crăciunul într-o cabană montană.

Şi ca să meargă toate mai cu spor, cheflii mai adaugă şi câteva sticle de vin, coniac sau votcă. Unele agenţii de vacanţă din Chişinău pun la dispoziţia clienţilor chiar şi câte un taraf, pentru un plus de voie bună. „Turiştii veniţi de peste Prut sunt, în general, împătimiţi ai distracţiilor. De regulă, pe lângă masă şi cazare, iau lecţii de schi şi vin cu pungile pline de la cumpărături", recunosc administratorii hotelurilor din Predeal, menţionând însă că sunt destul de zgârciţi când vine vorba de bacşişuri.

BRAȘOV ȘI VALEA PRAHOVEI, PREFERATE DE BASARABENI

Şi în acest an moldovenii au preferat staţiunile de pe Valea Prahovei şi Poiana Braşov, unde există chiar şi o biserică unde se oficiază slujba de Naşterea Domnului pe rit vechi. La Braşov, o vacanţă de patru zile costă la agenţiile de turism de la noi în jur de 200 de euro, preţ care include transportul, cazarea şi două mese pe zi. În Valea Prahovei, Predeal, Buşteni şi Sinaia e ceva mai ieftin, circa 150 de euro pentru aceleaşi facilităţi, însă doar cu micul dejun inclus.
Alternative sunt staţiunile din Ucraina şi Bulgaria, pentru un sejur relativ accesibil. Cu 120 de euro, poţi petrece Crăciunul pe pârtiile din Carpaţi, iar cu un buget dublu, în regiunea Bansko din Bulgaria.

Trafic rutier dublu la hotar

Anual, traficul rutier și de persoane în hotarele care ne despart de vecinii noștri de peste Prut se dublează în primele zile din ianuarie. Anul trecut, fluxul rutier în vama Albiţa a crescut de la o medie de 350 la 700 de autovehicule pe zi. Cifrele mai arată că de Crăciunul pe vechi, în 2011, la Valea Prahovei s-au cazat peste 2.000 de turiști ruși, ucraineni și moldoveni. În Poiana Brașov, numărul acestora a fost de aproximativ 1.300 de petrecăreţi. Administratorii hotelurilor au mai precizat că, în proporţie de 90%, camerele sunt rezervate din anul precedent.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite