Urcă pe podium cu bani de împrumut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Toma în fața unei noi provocări
Ana Toma în fața unei noi provocări

Originară din satul Varniţa, junioara Ana Toma, 16 ani, s-a bucurat de avantajele copilăriei o perioadă foarte scurtă de timp. Din cauza surplusului de energie, părinţii au orientat-o spre sport, încă de la vârsta de cinci ani. Plasticitatea corpului ei i-a шmpulsionat să o conducă la secţia de gimnastică din Tighina, oraş care se află la câţiva kilometri de Varniţa.

SCHIMBĂ CINCI MICROBUZE ÎN FIECARE ZI

Atât Anişoarei, cât şi mamei, le-a plăcut foarte mult la antrenamente. Tatăl, militar în forţele armate ale Moldovei, era mai reticent faţă de noua pasiune a Anei. Astfel, activitatea sportivă a fiicei a fost susţinută doar de Svetlana Toma, mama performerei. Ea a absolvit colegiul de medicină din Tighina, dar a lucrat doar doi ani în calitate de asistentă medicală la policlinica orăşenească. Pentru a face faţă problemelor financiare, Svetlana şi-a deschis o mică afacere, un bar care asigură
venitul familiei sale.

Gimnastica ritmică i-a „furat" copilăria Anişoarei. Fiecare zi a sportivei începe cu parcurgerea unei distanţe de vreo zece kilometri, aceasta schimbând pe parcurs nu mai puţin de cinci microbuze. „Dimineaţa plec din Tighina la liceul din Varniţa. După lecţii revin acasă, iau prânzul şi plec în alt capăt al oraşului, la antrenament", a remarcat gimnasta.

Ana Toma într-un moment de inspirație

Svetlana Toma a divorţat acum doi ani, iar tatăl său nu acordă nici un ajutor unicei fiice. Problemele financiare ale mamei, însă, nu o afectează. „Mă simt foarte bine practicând gimnastică, deşi bucuriile copilăriei au trecut pe lângă mine. Proba mea preferată este «mingea», dar îmi plac şi celelalte probe", spune fata.

MII DE EURO CHELTUIŢI PENTRU DEPLASĂRI

Gimnastica ritmică este o disciplină sportivă foarte costisitoare şi Svetlana Toma depune eforturi financiare considerabile pentru a-şi susţine fiica. „Deoarece autorităţile nu acordă mijloace pentru deplasări, părinţii achită atât deplasarea copiilor, cât şi a antrenorilor. Pentru Mondialele de la Moscova am împrumutat de la bancă 1.500 de euro, care până în vară trebuie să le restitui", spune mămica grijulie. Tânăra gimnastă este antrenată de cuplul din Tighina, Raisa Pezbov şi Natalia Şabalin. În 11 ani de activitate a Anei, ea a participat la mai multe turnee din Ucraina, Rusia şi Ungaria, fiecare călătorie consemnând şi cheltuieli de aproximativ 1.000 de euro. În fiecare an, sportiva schimbă câte unul-două seturi de costume pentru concursuri, în valoare de 600 dolari fiecare.

Ana Toma într-un moment de relaxare

Darul dorit de la Moș Crăciu

Deși este deja adolescentă și crede mai puţin în Moș Crăciun, Ana speră că „bunicul" cu plete dalbe va trece și pe la ea și îi va aduce un cadou la care visează de mai mult timp. Pentru a avea un acces simplificat la temele pe care le studiază la liceu și pentru a comunica mai ușor cu prietenii din diferite ţări, gimnasta își dorește un notebook. Cei care doresc să facă Crăciunul Anei şi al mamei ei mai luminos o pot face prin intermediul redacţiei „Adevărul". Datele noastre de contact sunt: număr de telefon: (22)843180, e-mail chisinau@adevarul.ro.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite