UNGHENI Radu Baranov, toboșarul de pe ringul de box

0
Publicat:
Ultima actualizare:
EDUARD BÂZGU Radu Baranov își antrenează feciorul în curtea casei părintești de la Costuleni
EDUARD BÂZGU Radu Baranov își antrenează feciorul în curtea casei părintești de la Costuleni

După ce a bătut toba în anii de școală, luptătorul Radu Baranov a îmbrăcat mănușile și a smuls zeci de medalii și titluri la competiţii din ţară și de peste hotare. Păstrează toate distincţiile într-un mic muzeu deschis în casa părintească din Costuleni şi-i învaţă să boxeze pe copiii din Ungheni.

Copilăria actualului pugilist şi antrenor Radu Baranov nu s-a limitat la studiile în şcoala din Costuleni şi petrecerile cu vecinii şi prietenii. Sportul l-a cucerit încă de la opt ani, când a îmbrăcat pentru prima dată mănuşile pugilistice. „Sunt singurul copil în familie şi mulţi paşi din viaţă i-am făcut la îndemnul părinţilor mei, Ion şi Galina. În lumea boxului, tot ei m-au condus", mărturiseşte sportivul.

„Am investit multă energie și bani în băiatul meu. Când era mai mic, l-am însoţit la mai multe turnee unde putea obţine numeroase victorii şi trofee, dar permanent era furat de arbitri", povesteşte tatăl luptătorului, Ion Baranov, un mare amator al sportului şi un fan al feciorului.

În paralel cu pugilismul, Radu avea şi alte activităţi extraşcolare. Mai mulţi ani la rând, el a frecventat şcoala de muzică din oraşul Ungheni şi promitea să devină un nume sonor. „Îl vedeam o fire artistică. Din banii pe care îi adunasem, i-am luat o tobă şi l-am trimis la raion să se facă muzicant", îşi aminteşte Ion Baranov. Actualul boxer spune că i-a plăcut această aventură, chiar dacă n-a îndeplinit visul părintelui şi nu a devenit toboşar. În schimb, i-a avut printre colegi pe mulţi viitori artişti. Cel mai cunoscut dintre aceştia este Valentin Boghean, autorul hitului „Boschetar".

Muzica n-a fost singura „abatere" din traiectoria sportivului. După ce a absolvit clasa a noua la şcoala din sat, Radu a fost admis la Colegiul de Medicină din Ungheni. „Am vrut să-l fac ginecolog, dar n-a fost să fie", glumeşte tatăl campionului.

image

În cariera sa de boxer, Baranov a urcat de mai multe ori pe podiumul de premiere, însă cel mai tare se mândreşte cu medalia de bronz obţinută la Cupa Europei din Lvov, în anul 1999. Tatăl sportivului îşi aduce aminte că şi-a însoţit fiul la concursul din Ucraina şi a avut mari emoţii la fiecare meci al lui Radu. „Pe atunci munceam în Rusia ca să-l pun pe picioare, iar acum el îmi asigură existenţa", spune părintele. Din acel moment şi până în 2001, Radu Baranov a fost de trei ori cel mai bun şi în campionatul Moldovei.

A DEVENIT KICKBOXER LA ACADEMIA DE POLIŢIE

A făcut box clasic până la vârsta de 21 de ani, când a devenit student la Academia de Poliţie „Ştefan cel Mare" din Chişinău şi a trecut la kickboxing. „Tot la Academie, am făcut judo şi sambo, dar kickboxingul mi-a marcat viaţa", spune performerul. În zece ani de participări la competiţii de anvergură la această probă de sport, el a obţinut un număr impresionant de medalii, cupe şi diplome. De asemenea, Baranov este triplu campion european şi de şase ori vicecampion mondial la lupte universale.

Recent, sportivul a participat la ediţia din 2011 a campionatului mondial la lupte universale, disputat în Federaţia Rusă. „Am mers pentru a obţine în sfârşit aurul, dar nu am făcut faţă în finală. Adversarul rus este de patru ori campion şi nu am avut nicio şansă", explică Radu. Luptătorul însă nu disperă. El este sigur că vârsta de 33 de ani este perfectă pentru a-şi realiza visul de a ajunge primul în lume.

EDUARD BÂZGU În holul casei de la Costuleni, Radu Baranov și-a creat un mic muzeu al trofeelor obținute

LUPTELE UNIVERSALE, O „SALATĂ“ DIN DIFERITE PROBE SPORTIVE

Practicate în special de poliţiști și de militari, luptele universale includ elemente din kickboxing, karate, judo, box, sambo şi lupte libere. Parcurgerea labirintului cu obstacole, aruncarea cuţitului și tragerea din arma pneumatică sunt alte două probe. Mulţi luptători din alte genuri se aventurează în acest sport. Judocanul Dumitru Bulai a câștigat medalia de bronz la ultimul campionat mondial. La turnee participă sportivi din multe ţări, dar premiile revin, de regulă, celor din fostele republici sovietice.

Regretă că a lovit un tânăr la Poliţie

Incidentul de anul trecut este cel mai mare regret din viaţa lui Radu Baranov. Fostul șef al Poliţiei criminale din Ungheni a fost surprins de camerele de supraveghere lovind cu piciorul un tânăr în Comisariatul din Ungheni. El a fost demis atunci pentru că a discreditat imaginea Poliţiei. Instanţa l-a găsit vinovat de exces de putere și l-a amendat cu 1.600 de lei. „Regret acest moment. Vreau să revin în Poliţie ca să-mi continui activitatea", spune Baranov. Cea mai mare realizare a sa din acest an este cel de-al treilea titlu continental la lupte universale, cucerit la Reazan (Rusia).

Radu junior pășește pe urmele tatălui

Acum nouă ani, Radu Baranov a pus capăt burlăciei, căsătorindu-se cu Natalia, o tânără din satul său natal, Costuleni. În același an, s-a născut fiul lor Radu Baranov junior, care este acum elev în clasa a treia la Liceul „Mihai Eminescu" din Ungheni. Piciul este hotărât să-și consacre timpul liber ringului, la fel ca și tatăl său, deși bunelul Ion îl vede procuror. „Știu că procurorul pedepsește oamenii răi, dar eu vreau să fiu boxer", îl contrazice copilul.

EDUARD BÂZGU Ultimul exercițiu învățat de Radu Baranov junior este șpagatul

Tatăl său spune că eforturile depuse de micuț în sala de antrenamente dau deja roade. El a obținut premii la competițiile internaționale de la Chișinău. „E prea mic pentru ca să-mi dau seama dacă poate sau nu să devină un sportiv de valoare, dar face progrese în fiecare zi. De exemplu, în ultimul timp a exersat mult la bara fixă, unde până nu demult nu reușea să se ridice nici măcar o dată", își laudă puiul părintele.

Pe lângă fiul său, triplul campion european antrenează un 80 de copii la școala sportivă Ungheni, care participă cu succes la diferite probe individuale - box, kickboxing, combat sambo și lupta „Voievod". Antrenorul spune că lideri la antrenamentele din Ungheni sunt Valentin Crețu (locul doi la box), Roman Hușanu și Tudor Lâsenco (ambii premianți la kickboxing și „Voievod"). „Privindu-i pe acești copii, îmi aduc aminte de primele mele mișcări pe ring, când mă antrenam alături de consăteanul meu Octavian Țâcu, participant la Olimpiada din Atlanta", se destăinuie Radu Baranov.

De altfel, la Costuleni sunt practicate și alte probe sportive. Gheorghe Carp antrenează șahiști, iar Victor Ungureanu pregătește fotbaliști.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite