(GALERIE FOTO)Talente ascunse în săli improvizate: vezi în ce condiţii se pregătesc tinerii sportivi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe timp de iarnă, elevii mai multor şcoli sportive din raioane se antrenează în edificii închiriate, care sunt prea vechi şi strâmte. Responsabilii de la Ministerul Tineretului şi Sportului şi din cel al Educaţiei „nu cunosc foarte bine situaţia", pasând problema pe seama administraţiei publice locale.

Campionul european la fotbal juniori Grigore Ianeţ, canotorul Hariton Ivanov, luptătorul Procopie Grosu sunt doar câteva nume sonore din sportul autohton care au pornit din Orhei. De-asemenea, orheienii sunt cunoscuţi ca buni canotori, baschetbalişti sau luptători.

În perioada caldă a anului sau atunci când le permit condiţiile meteo, cei aproximativ 600 de elevi ai Şcolii Sportive au parte de condiţii bune de pregătire, iarna însă le dă mari bătăi de cap antrenorilor, care sunt nevoiţi să caute săli prin oraş.

PERFORMANŢELE NECESITĂ INVESTIŢII

Şcoala Sportivă din Orhei are filiale în cinci sate. La Brăviceni se practică fotbalul, iar la Selişte - luptele sambo. În Breanova copiii se antrenează la orientarea sportivă. Jora de Jos este renumită prin secţia de canotaj, iar la Peresecina se edifică o nouă generaţie de luptători şi atleţi.

Baschetul este una din puţinele probe sportive practicate la Orhei care a adus distincţii în ultimii ani, atât la seniori cât şi la juniori. Antrenorul Sergiu Trubceac spune că aceste performanţe necesită şi investiţii substanţiale, care vin mai rar de la autorităţile locale. „Pentru a obţine rezultate este nevoie de condiţii moderne de antrenament. Sala de jocuri de la şcoala sportivă este bine întreţinută, dar e una mică pentru rezultate mari. În plus, există doar o singură încăpere şi e permanent aglomerată", explică baschetbalistul, care a pregătit vicecampioni naţionali atât cu echipa masculină, cât şi cu cea feminină.

image
image
image
image

Vezi imagini din sălile sportive din raionul Orhei

Actualmente, Sergiu Trubceac organizează antrenamentele în sala sportivă a Liceului „Onisifor Ghibu" şi este mulţumit de condiţiile de acolo. Chiar dacă energia termică din ţevile sistemului de încălzire se evaporă prin ferestrele învechite şi cu fisuri, în sală nu este nici prea frig, dar nici prea cald, condiţii perfecte pentru pregătire. În plus, tehnicianul spune că până în primăvară geamurile vechi vor fi înlocuite cu termopane şi nu va mai fi risipă de căldură.

Anastasia Colesnic este o elevă din clasa a XII-a şi, or la uşă îi bate Bacalaureatul, ea găseşte timp să vină de trei ori pe săptămână la antrenamente. „Mi-e convenabil că sala este în liceul la care învăţ. Nu ştiu încă unde voi merge după absolvire, dar sunt convinsă că voi continua să fac baschet", a spune eleva.

„NE DESCURCĂM CUM PUTEM"

„Ne străduim ca nici antrenorii şi nici sportivii să nu ducă lipsă de condiţii adecvate de activitate. Toate sălile în care se desfăşoară pregătirea sunt încălzite şi sănătatea copiilor nu este pusă în pericol", afirmă Mihai Zara, specialist pe problemele tineretului şi sportului din Orhei.

Vera Cerednicenco este unul dintre cei mai longevivi directori de şcoli sportive din republică şi spune că încearcă să rezolve toate problemele, după posibilităţi. „Ne descurcăm aşa cum putem. Ne ajută administraţia locală şi cei de la federaţii, doar că spaţiul de antrenamente este prea mic pentru toţi care vor să practice sportul", recunoaşte ea.

Chiar dacă au sălile de antrenament împrăştiate prin tot oraşul, orheienii formează o echipă sportivă comună, care aduce locuri premiante de la numeroase turnee republicane.

Sală de vânzare la Peresecina

Una dintre filialele Şcolii Sportive din Orhei funcţionează în satul Peresecina, unde sunt practicate două discipline sportive: luptele libere şi atletismul. Timp de mai bine de 30 de ani aici a funcţionat o instituţie sportivă independentă, dar care a fost comasată, în 2000, cu şcoala din centrul raional. Tot atunci, din cauza lipsurilor financiare, s-a decis stoparea construcţiei sălii polivalente. Din 1994 aici au fost investiţi 1.000.000 de lei. În prezent, autorităţile locale vor să o vândă, susţine Alexandru Scladman, antrenor de lupte la Peresecina.

Condiţii austere şi în liceele din Capitală

Din 1991 instituţiile cu profil sportiv au trecut prin mai multe experimente. Dacă în anii `90 aproape toate şcolile erau subordonate metodic şi administrativ Clubului Olimpia, ulterior ele au fost transferate în gestiunea diferitor instituţii, pentru ca în prezent majoritatea să fie finanţate de consiliile raionale.

Sub egida Ministerului Tineretului şi Sportului funcţionează 18 şcoli, inclusiv 13 în Capitală. „Nu cunoaştem foarte bine situaţia din sălile sportive din provincie, însă la Briceni, Cahul, Râşcani, Ocniţa, Soroca şi alte oraşe, unde organizăm diferite competiţii, edificiile sunt într-o stare bună", a declarat Teodor Dănilă, şeful Direcţiei instituţii sportive şi sportul pentru toţi de la ministerul de profil.

Nici responsabilii de la Ministerul Educaţiei nu au idee în ce stare se află în instituţiile cu profil sportiv din republică. În Capitală, în afara şcolilor sportive clasice, activează şi două licee internat cu profil sportiv. În toamna anului 2001 a fost inaugurat Liceul municipal de profil. Potrivit administraţiei instituţiei, lipsa unei baze sportive locale creează mari dificultăţi elevilor. „E inadmisibil, dar adevărat", recunosc şefii de aici. „Un elev din Durleşti care practică polo, de exemplu, este nevoit să facă peste zece kilometri zilnic, antrenându-se la piscina din sectorul Râşcani şi să frecventeze lecţiile la liceul de la Buiucani. Putem noi cere o reuşită de la aceşti copii!?", se întreabă retoric, Maria Gabuja, directoarea Liceului Municipal.

În zece ani de exploatare, în sala sportivă a liceului au fost operate doar reparaţii curente, iar podeaua deja prezintă riscuri pentru probele de baschet sau volei. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite