Școala de Hipism, săracă, dar mândră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
EDUARD BÂZGU: Antrenoarea Oxana Darie, una din dresoarea cailor de la Poșta Veche
EDUARD BÂZGU: Antrenoarea Oxana Darie, una din dresoarea cailor de la Poșta Veche

Antrenorii care pregătesc caii pentru diverse competiţii sportive muncesc cu multă pasiune, în pofida bugetului auster. Instituţia de la Poşta Veche beneficiază de surse mizere, ce ajung doar pentru salarii şi întreţinerea animalelor.

Şcoala Republicană Specializată de Hipism şi Pentatlon Modern reprezintă un patrimoniu pentru sportul din Moldova. În anii ‘70-‘90 ai secolului trecut călăreţii moldoveni au obţinut mai multe performanţe la competiţii internaţionale de hipism. În ultima perioadă, însă sportivii noştri participă tot mai rar la turneele de hipism, dar continuă să-şi dreseze animalele şi să-şi perfecţioneze măiestria, în special pe hipodromul din vecinătatea şcolii.

Herghelia şcolii este alcătuită din 98 de cabaline, inclusiv 42 de cai sportivi antrenaţi la Chişinău, dar şi 56 de iepe reproductive în oraşul Ungheni.

DE ZECE ORI MAI PUŢIN

Petru Moisei, directorul şcolii, spune că instituţia a ajuns într-o situaţie dificilă, pentru că în ultimii 20 de ani hipismul a rămas în afara atenţiei autorităţilor, deşi călăreţii ar putea aduce venituri bune din competiţiile internaţionale, la care, paradoxal, nu pot participa din motive financiare.

„Avem cai sportivi buni şi, dacă am avea posibilitatea să ieşim la competiţii internaţionale, am obţine rezultate frumoase. Un cal care se prezintă bine la competiţii ajunge să valoreze până la 10.000 de euro‘‘, afirmă Petru Moisei.

Bugetul anual al instituţiei constituie 1,4 milioane de lei, dintre care doar 600.000 de lei sunt pentru întreţinerea şcolii, restul banilor fiind destinaţi activităţii sportive. „Pentru a practica sportul de performanţă şi pentru a hrăni caii în conformitate cu rigorile sportului modern este nevoie de cel puţin şapte milioane de lei‘‘, a spus directorul.

În dependenţă de greutate, caii primesc în medie câte 12-14 kilograme de hrană (orz şi fân), de trei ori pe zi. În raţia lor alimentară ar trebui să fie incluse şi legume, cum ar fi morcovul. Din lipsă de bani, animalele nu primesc vitaminele preţioase.

TURNEU DE CONCOUR

Sâmbătă, pe hipodromul şcolii de hipism a avut loc un concurs de verificare a călăreţilor la proba de concour (sărituri peste obstacole). La competiţie au participat 22 de cai conduşi de sportivii şcolii, patru cai din Regimentul „Scut" şi alţi doi de la clubul sportiv „Sparta". Printre patrupezii favoriţi sunt Noroc, pregătit de Tatiana Argint, Iliada, antrenată de Tatiana Colesnic şi Norca, discipola Marinei Muntean și a lui Pavel Muratu

CAII „SCUT"-ULUI, ÎN GAZDĂ

Şcoala de Hipism găzduieşte 27 de cai ai Regimentului „Scut" al Comisariatului General de Poliţie Chişinău. O perioadă animalele au stat la Grădina Zoologică, dar au fost evacuate forţat din cauza datoriilor la chirie. Caii sunt folosiţi la patrularea parcurilor din Capitală, precum şi atunci când sunt organizate meciuri internaţionale de fotbal.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite