(FOTO) Primul campion olimpic în Parlamentul de la Chişinău. Povestea canotorului Nicolae Juravschi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sportivii moldoveni pot răsufla ușuraţi. După o îndelungată așteptare, ei au un mesager în Parlament, în persoana renumitului canotor Nicolae Juravschi

Sportul moldovenesc a creat mai multe talente pe parcursul anilor. Mai mulţi tineri talentaţi au reuşit să impresioneze prin rezultate progresiste nu doar în interiorul ţării. Cu paşi mici dar hotărâţi a început să se impună în acest ritm accelerat al sportului modern, şi canotorul Nicolae Juravschi, care, într-un timp foarte scurt a ajuns în topurile internaţionale.

ŞI ÎN PARLAMENT ESTE CAMPION OLIMPIC

Devenind dublu campion la Jocurile Olimpice de la Seul din anul1988 şi de opt ori campion mondial (1989-91), canotorul nostru a pătruns în analele sportului autohton.

Politicienii moldoveni tot timpul au demonstrat reticenţă faţă de sport şi de sportivi, ei schimbându-şi atitudinea doar în momentul când conaţionalii noştri urcă pe podiumurile de premiere ale competiţiilor de amploare.

La scrutinul electoral din 29 iulie 2009, „gheaţa s-a spart" şi halterofilul bălţean Vadim Vacarciuc devine deputat pe listele Partidului Liberal. La ultimele alegeri parlamentare, din noiembrie 2010, în legislativul Moldovei a fost consemnată o premieră absolută. Unul dintre deputaţii care se vor afla la guvernare a devenit preşedintele Comitetului Naţional Olimpic, Nicolae Juravschi, un ex-sportiv cunoscut pe toate meridianele globului. „Dacă unii oameni cad în depresie atunci când au un volum exagerat de muncă, eu din contra, sunt predispus spre depresie atunci când am puţine activităţi", a mărturisit parlamentarul pentru „Adevărul".

Pasul lui Nicolae Juravschi spre politica mare a fost generat de problemele nerezolvate în sportul moldovenesc. Imboldul i-a fost sugerat de mai mulţi antrenori şi sportivi care doresc să posede condiţii moderne de antrenament şi activitate competiţională. „În parlament am impresia că sunt la o gală acvatică la care particip în calitate de canotor. Toată lumea mă abordează ca pe un campion olimpic, şi în aceste condiţii culorile politice ale partidelor parlamentare se transformă într-un curcubeu vesel, care generează consens între partidele de stânga sau de dreapta", relatează campionul, în expresii plastice, atmosfera din parlament.

Deputatul Nicolae Juravschi consideră că sunt multe de rezolvat în domeniul sportului şi este mulţumit că soluţiile promovate de el pentru progresul sportului figurează în programul partidului din care face parte, dar şi pe agenda de patru ani a Guvernului Filat-II Chiar la una din ultimele şedinţe ale Executivului premierul Vlad Filat a abordat problema finanţării pregătirilor lotului olimpic pentru Jocurile de la Londra.

COMITETUL OLIMPIC TREBUIE SUSŢINUT DE STAT

Nicolae Juravschi se află în fruntea Comitetului Naţional Olimpic de aproape zece ani, instituţie care se bucură de o autoritate sporită în toate colţurile lumii. În tot acest deceniu, cel care ne-a adus medalii olimpice de aur nu s-a plâns niciodată de lipsa de finanţare din partea statului. „În timp ce, în Belarus de exemplu, comitetul olimpic este condus de şeful statului, Aleksandr Lukaşenko, la noi, CNO nu a primit niciun ban din partea statului", afirmă deputatul.

Cu certitudine, activitatea parlamentară nu îi va permite performerului să activeze plenar şi în cadrul Comitetului Naţional Olimpic. „CNO este o instituţie obştească. Eu am decis să renunţ la salariul de preşedinte al comitetului şi voi administra doar o parte din activitatea instituţiei", spune Nicolae Juravschi.

Sportivul vrea să modernizeze nu doar legislaţia, dar şi infrastructura sportivă din Moldova. Juravschi consideră că „problemele economice nu ne pot împiedica să edificăm o generaţie sănătoasă de tineri, care să fie mai mult atraşi de sălile sportive, decât de baruri şi casino-uri. Şi aceasta nu se referă doar la populaţia urbană, ci şi la populaţia din sate", spune el. ;

Trei centre sportive noi

Deputatul Nicolae Juravschi consideră că principalele obiective ale guvernării în următorii patru ani ar trebuie sa fie construirea noului Stadion Republican, edificarea unui Centru Acvatic modern şi al unui Palat al Sporturilor. Potrivit preşedintelui CNO „nu contează locul de amplasare a acestor edificii, ci faptul că ele să fie date în exploatare pentru ca performerii moldoveni să aibă condiţiile necesare pentru progres". Totodată, el consideră necesară aprobarea urgentă a legii cu privire la sponsorizare, dar şi revizuirea legislaţiei naţionale cu privire la educaţie fizică şi sport.

Profil
Născut: 8 august 1964.
Localitatea: Chircăiești (Căușeni).
Familia: soţia Lucia, fiica Nicoleta, feciorii Victor și Marc.
Debut competiţional: 1981.
Palmares internaţional: dublu campion olimpic (1988), vicecampion olimpic (1996) de opt ori campion mondial la canoe dublu și canoe patru (1989, 1990, 1991), vicecampion mondial (1991, 1995).
Pasiuni: grădinăritul, pescuitul, vânatul.

Cele mari mari succese, Nicolae Juravschi le-a obţinut la proba de canoe dublu, în pereche cu sportivul belorus , Viktor Reneiski, alături de care a obţinut titlul de campion la Olimpiada din Seul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite