Fabrica de campioni de la Grimăncăuţi. Vezi cum ajung boxeri de performanţă copiii din satele din nordul Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aici, în unul dintre cele mai pitorești sate din Moldova, antrenorul emerit Petru Caduc lansează vedete pe bandă rulantă din rândul copiilor localnicilor. Titlul de campion european al lui Veaceslav Gojan a scos din nou în prim-plan această forjerie de talente.

 „Veaceslav Gojan a adus primul aur european pentru pugilismul moldovenesc şi a devenit cel mai bun performer din istoria boxului autohton", aşa a comentat succesul din Ankara al sportivului din Grimăncăuţi antrenorul său, Petru Caduc. Potrivit tehnicianului, pugilistul de 28 de ani deja merită un loc în galeria de onoare a sportului autohton, alături de Nicolae Juravschi sau Tudor Casapu.

image

Deplasându-ne în satul de lângă centrul raional Briceni, l-am găsit pe noul campion continental tot pe ringul de box. Gazdă ospitalieră fiind, directoarea şcolii boxerilor din Grimăncăuţi, Svetlana Caduc, ne-a invitat într-o scurtă excursie prin toate încăperile şcolii. Edificiul, care a fost dat în exploatare în anul 2004, dispune de un ring modern, instalat în centrul sălii de antrenament, vestiare, duş, saună şi o cantină modernă, care serveşte şi drept loc pentru relaxare. Pe teritoriul şcolii se află şi un mini-hotel cu 16 locuri.

image

„Mă simt foarte confortabil în postura de manager al acestui centru pugilistic, mai ales pentru că toţi membrii familiei noastre sunt infectaţi cu «virusul» boxului", s-a destăinuit Svetlana Caduc. Cei doi feciori ai soţilor Caduc au început să boxeze din fragedă copilărie. Deşi au agăţat, ulterior, mănuşile în cui din diferite motive, nu au renunţat la box. Igor este un arbitru de categorie internaţională şi deja a oficiat mai multe competiţii de anvergură, iar mezinul Vlad antrenează picii din Grimăncăuţi.

image

Munca de zi cu zi îi permite Svetlanei să fie mai aproape de soţul său, cel puţin în perioadele când Petru Caduc nu este plecat la turnee internaţionale, care, de altfel, sunt foarte dese. „Soţul meu se dedică foarte mult muncii sale. Mă bucur că am posibilitatea să-i fiu alături şi să-l susţin în crearea vedetelor", a adăugat soţia antrenorului emerit.

PEPINIERĂ DE PUGILIŞTI ŞI... POMI

Pentru a spori eficienţa muncii sale, conducătorii şcolii sportive specializate au deschis filiale în satele Coteala, Beleavinţi, Colicăuţi (raionul Briceni) şi oraşele Lipcani şi Briceni. În total, 110 sportivi practică boxul în cele şase centre de antrenament.

image

Pepiniera de pugilişti talentaţi din centrul pitorescului sat Grimăncăuţi este una deosebit de fertilă şi funcţionează deja mai mult de trei decenii. Până în anii `70, această localitate de la intersecţia a trei ţări - Moldova, Ucraina şi România, era renumită în deosebi prin puieţii de pomi fructiferi, pe care sătenii îi vindeau prin toate colţurile Uniunii Sovietice. Cultivarea pomilor a rămas o îndeletnicire a localnicilor, însă boxul a adus o faimă mai mare localităţii.

GALERIA MEDALIAȚILOR

1. Veaceslav Gojan - campion european (2011), vicecampion (2002), premiant olimpic de bronz (2008);
2. Victor Cotiujanschi - premiant european de bronz (2008), medalie de argint la Cupa Intercontinentală (2009) și bronz la Cupa Europei (2010);
3. Vitalie Grușac - premiant olimpic de bronz (2000);
4. Mihail Muntean - bronz european (2008), vicecampion mondial printre studenţi (2006);
5. Vasile Belous - medalie de bronz la Mondialele printre studenţi (2010).

Gojan se pregătește de cumetrie

Emoţiile victoriei au trecut, iar proaspătul campion are în faţă o nouă sărbătoare, de această dată în familie. Săptămâna viitoare, mezina sa Maria-Samira va fi botezată. Fericiţii părinţi vor da o cumetrie pe cinste, tocmai cu 23 de perechi de naşi. Pentru mica sa comoară, care a împlinit pe 14 iunie trei luni, scundul pugilist a şi luptat în Turcia. În vârstă de 28 de ani, Veaceslav Gojan are şi un băiat, Dan.

image

„Nu cred că voi avea o familie sportivă, deşi mama-soacră, Ecaterina, este sora antrenorului Petru Caduc. Alina are o meserie pur feminină, cosmetolog, şi bănuiesc că fiica va merge mai degrabă pe urmele mamei, decât pe cele ale tatălui. Dan însă îşi va alege singur calea în viaţă, dar nu aş fi împotrivă să mă urmeze pe ring", a remarcat Veaceslav Gojan.

Chiar dacă organizarea cumetriei îi dă multe bătăi de cap tânărului tătic, Veaceslav nu lipseşte niciodată de la antrenamente. În scurt timp boxerii vor intra într-un nou cantonament, după care vor urma o serie de turnee internaţionale, iar în septembrie Mondialele de la Baku. În Azerbaidjan se vor pune la bătaie şi cote olimpice.

Antrenorul Petru Caduc îşi aminteşte că Gojan nu era prea entuziasmat după primele antrenamente. În scurt timp, Veaceslav s-a îndrăgostit de box şi, după mult sânge şi transpiraţie vărsate pe ring, în această vară a devenit campion european.

Refugiu în grădina din spatele casei

Petru şi Svetlana Caduc sunt un cuplu extrem de fericit. Doar capul familiei s-a născut în Grimăncăuţi, soţia sa fiind originară din raionul Făleşti, însă în această localitate din vecinătatea Bricenilor cei doi şi-au construit familia. „Uneori, după o săptămână de antrenamente grele, îi zic lui Petru: uite mâine e sâmbătă şi o să ne odihnim cu toată familia. Soţul îmi răspunde: da, vom merge la sală şi ne vom odihni la antrenamente. Nu-l contrazic, ştiu că munca tot este o relaxare pentru el", ne povesteşte Svetlana Caduc.

image

Şi totuşi proaspătul colonel Petru Caduc (a fost avansat în grad după Europenele de la Ankara) îşi găseşte refugiu şi în gospodărie. În spatele casei, are o grădină de circa 30 de ari, care trebuie îngrijită. Îi place să grădinărească, mai ales să cosească. „Sunt copleşit de această ocupaţie şi chiar evadez din lumea boxului când sunt în grădină. Este cel mai eficient calmant", mărturiseşte antrenorul.

Singurul lucru care îl deranjează pe Petru Caduc este invidia unor consăteni. Tehnicianul este convins că succesele de pe ringul de box ar trebui să reprezinte un motiv de mândrie pentru săteni, însă mulţi dintre băştinaşii care şi-au făcut averi peste hotare nu au respect pentru şcoala de box şi discipolii săi străluciţi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite